El cinema com eina d’inclusió de l’autisme

- Advertisement -

No cal ser un expert en trastorn de l’espectre autista (TEA) per saber que les persones que conviuen amb aquesta patologia veuen el món d’una manera diferent. Una de les activitats que, normalment, no poden fer infants amb TEA és anar al cinema. Per un costat troben que el volum de la sala està massa alt i, a més, el fet que els llums estiguin apagats també és una por afegida. Per si no fos prou, sovint expressen les seves emocions d’una manera diferent com un aplaudiment, un crit o alguna expressió que segurament cridaria l’atenció dels espectadors d’una pel·lícula al cinema.

- Advertisement -

Tenint tot això en consideració, l’Ajuntament de Sant Cugat va impulsar l’any 2018 una nova iniciativa anomenada Cicle de Cinema per a Tothom. Amb la col·laboració de la Taula TEA Sant Cugat i Paidos, el cicle programa als Cinemes Sant Cugat un diumenge al mes una pel·lícula de dibuixos en llengua catalana. La revista El Cinèfil, amb connivència amb tot ells, s’encarrega de la programació del cicle. El que fa la sessió especial és que no només estan els llums mig encesos i el volum força més baix sinó que també és una projecció on es pot entrar i sortir de la sala i es convida a tothom a expressar els sentiments que provoca el film de manera natural (sense que el soroll sigui un problema).

- Advertisement -

Per acabar-ho d’adobar, fora la sala hi ha un espai de respir on els infants que es cansen de la pel·lícula poden sortir i jugar amb els monitors i les joguines que hi ha preparades a tal efecte. El resultat: els cinemes han d’habilitar dues sales perquè amb una es queden curts. Ah, i no només venen al cicle famílies que conviuen amb l’autisme.

Un curtmetratge per explicar l’experiència

Aquest abril, coincidint amb el dia mundial de l’autisme (2 d’abril), el consistori ha volgut explicar l’èxit de la iniciativa recorrent al mateix cinema: amb un curtmetratge que ja han compartit al seu compte de YouTube.

Fila 7 – Butaca 7 explica la història d’un adolescent al qual li fa por anar al cinema. El Bernat té trastorn de l’espectre autista (TEA) i quan va anar al cine per primer cop no ho va passar gens bé. Ara, però, els seus pares han descobert que hi ha un nou cicle de cinema adaptat per una realitat com la seva. La família té set dies per convèncer-lo que aquest cop l’experiència serà ben diferent. El curt ha estat escrit i dirigit per JR Armadàs Monclús i explica un cas real que va passar al voltant d’aquest cicle.

La peça de 12 minuts s’ha rodat íntegrament a Sant Cugat (en una sessió real del cicle) i està protagonitzada per Miquel Sitjar i Mercè Rovira que han treballat al costat de famílies de la ciutat que conviuen amb l’autisme. El coprotagonista del film, Bernat Esteban, és un jove actor amb TEA que ha interpretat el paper central de la història. Pel director del curt l’experiència ha estat d’allò més enriquidora. “Dirigir Fila 7 – Butaca 7 ha estat una experiència doblement gratificant, ja que no només explica un cas real d’èxit en matèria d’inclusió social sinó que, a més, és el cinema el que genera aquesta inclusió”.

“Mostra el poder del setè art i com es pot utilitzar per causes benèfiques que potser ni ens havíem imaginat”.

L’estrena del curt va ser aquest 24 d’abril coincidint amb una de les sessions del Cicle de Cinema per a Tothom. Les properes pel·lícules del cicle són Àgata, la meva veïna detectiu i Lightyear el 22 de maig i 16 de juny, respectivament.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents