Regust de detectivesc feminista amb ‘El Cercle de Bletchley’

- Advertisement -

TV3 torna a emetre la minisèrie britànica El Cerlce de Bletchley. La cadena catalana ja la va oferir entre els dies 27 i 30 de desembre de l’any passat, i ara tindrem el plaer de tornar-la a veure. La minisèrie titulada The Bletchley Circle (traduïda al català com a El Cercle de Bletchley, 2012-2014), va ser una sorpresa d’allò més agradable no només a la vista sinó també a la intel·ligència històrica. Un cant feminista, si se’n pot dir així, a les investigacions policials.

El Cercle de Bletchley narra la història fictícia de 4 dones que havien treballat en un centre secret de la intel·ligència britànica durant la Segona Guerra Mundial on la seva tasca era desxifrar els codis alemanys. Fa cosa d’un parell d’anys vam sentir a parlar d’Enigma (la màquina de codificació alemanya) a The Imitation Game (2014), i ara en tornem senti a parlar. No obstant això, l’acció no transcórrer sinó uns 10 anys després, entre el 1952 i el 1953 quan les quatre dones viuen vides totalment diferents: algunes d’elles casades, d’altres solteres, amb feines o sense, però amb vides separades. No obstant això, la necessitat de fer anar el cervell i continuar “essent útils” les uneix de nou per resoldre un crim a Londres. El que segurament avui en dia anomenaríem psicòpata, ataca mata, viola i mutila dones que més tard troba Scotland Yard, però aquests són incapaços de seguir-li la pista. Així que les nostres quatre dones es posen mans a l’obra.

- Advertisement -

- Advertisement -

La sèrie esta formada per 7 capítols que alhora els divideixen en dues sèries. Els tres primers capítols narren la història del psicòpata que hem explicat anteriorment, i la segona part ens explica un cas de tràfic en la mateixa ciutat. Tot i així, la segona part d’aquesta sèrie viu un canvi de protagonista ja que ens canvien la Susan per l’Alice. Un petit canvi, que per res del món fa baixar el ritme trepidant i l’aura de misteri que emana la sèrie.

La sèrie està escrita per Guy Burt (Los Borgia) i protagonitzada per la guanyadora de dos premis BAFTA, Anna Maxwell (South riding, Bleak House), Rachael Stirling (Women in love, Boy meets girl), Sophie Rundle (Episodes, Peaky blinders) y Julie Graham (Lapland, Doc Martin).

Una sèrie d’allò més detectivesca al més pur estil Sherlock Holmes convertit en quatre dones astutes que refusen el paper que se li ha donat a la dona en aquella societat i fan ús de tot allò que no se’ls posa tant a l’abast però que també hi tenen dret. En definitiva, un cant a les sèries detectivesques de mitjan de segle XX.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents