today-is-a-good-day

El 24è Docs Barcelona arriba als cinemes i a Internet

- Advertisement -

L’any passat va ser 100% on line i enguany recupera la presencialitat. La 24a edició del Docs Barcelona tindrà, doncs, un format híbrid. Del 18 al 30 de maig combinarà les projeccions al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i al Cinema Aribau amb la programació en línia a través de Filmin. Un anys més el certamen també arribarà a les sales de la província de Barcelona, mitjançant la iniciativa DocsBarcelona a prop. Les seccions per als professionals i les activitats de finançament d’indústria del certamen es tornaran a celebrar en format virtual, mitjançant la finestra online oberta en la passada edició, tot un èxit de convocatòria que va permetre als documentalistes i als finançadors treballar en plena crisi sanitària.

- Advertisement -

La programació compta amb 33 llargmetratges procedents de 33 països del món, 11 curtmetratges i 4 títols de la secció Docs&Teens. Enguany, les projeccions al CCCB i el Cinema Aribau es combinaran amb la programació en línia per a tota Espanya amb Filmin com a seu virtual. “Ens estrenem amb una excel·lent pel·lícula amb un subtext clar: volem donar suport clar i explícit a la cinematografia local”, diu el director del certamen, Joan González. Així doncs, el festival s’inaugurarà el 18 de maig amb la producció catalana Balandrau, infern glaçat, de Guille Cascante, la crònica d’una de les pitjors tragèdies causades pel vent a la muntanya, quan un temporal va acabar amb les vides de nou excursionistes a Balandrau, al Ripollès. Un film produït per TV3, Lastor Media i Goroka que es basa en el llibre 3 nits de torb i 1 Cap d’Any, del meteoròleg Jordi Cruz, i que s’emetrà al programa ‘Sense ficció’ de TV3 el mateix dia 18.

‘Balandrau, infern glaçat’: “La muntanya no et té respecte”

- Advertisement -

El 29 de maig es projectarà la pel·lícula de cloenda, Dani Karavan, sobre l’artista i escultor israelià, famós arreu del món per transformar l’espai públic amb instal·lacions monumentals. El cineasta Barak Heymann li fa un retrat fascinant i ple d’humor, repassa la seva trajectòria i l’acompanya fins a Portbou, on hi ha una de les seves obres més conegudes, el monument d’homenatge al filòsof Walter Benjamin.

Durant tretze dies, el festival oferirà un ampli ventall estilístic i temàtic. En paraules del cap de programació Tue Steen Müller: “Hi haurà documentals procedents de tot el món i sobre el món en el qual vivim. Social, polític, històric, personal. Tenim documentals que desafien la manera tradicional d’explicar històries – històries que poden fer-nos recapacitar i també fer-nos caure alguna llàgrima. D’alegria o de tristesa. Una truja i els seus garrins, arbres flotants, sopa de llagosta a Islàndia, manifestacions a Hong Kong, moltes pel·lícules des d’Orient Mitjà, colonialisme a Mèxic i Àfrica, un ballarí cubà, Gorbatxov, els drets de les dones, un equip femení de voleibol, artistes, un quiosc a París… pel·lícules per a tots els gustos, menys els dolents!”.

Dinou llargmetratges optaran al Premi al Millor Documental DOCSBARCELONA dins la Secció Oficial Panorama, patrocinada pel canal ARTE i amb un jurat format per Elisabet Cabeza, Jordi Cuixart, Garbiñe Ortega i Petra Seliškar.

El documental català busca el seu espai

Amb la producció catalana de la seva programació, el Docs Barcelona continua apostant per l’inesgotable talent que sorgeix a casa nostra, i per la mirada particular que el nostre cinema dedica al gènere documental. A banda de la pel·lícula inaugural, el festival mostrarà films com Altsasu, producció catalano-basca que signen Amets Arzallus i Marc Parramon, que va trobar finançament a la secció d’Indústria del festival l’any passat i que ara arriba a les pantalles amb una mirada íntima a un dels casos judicials més impactants i mediàtics dels darrers temps, que inclou una baralla de bar, acusacions de terrorisme i unes quantes irregularitats en tot el procés penal.

Directora de Game Over o Comandante Arian, la reusenca Alba Sotorra presentarà El retorn: la vida després de l’ISISque segueix durant dos anys cinc dones occidentals que, després d’integrar-se a Estat Islàmic, busquen reconstruir les seves vides als seus llocs d’origen malgrat l’estigmatització que pateixen, en una mirada cinematogràfica allunyada de qualsevol prejudici. Sotorra va poder accedir al camp sirià d’al-Roj, i mostra el dur dia a dia de tantes dones manipulades per la propaganda terrorista.

Tornar a casa després de la guerra: el nou documental d’Alba Sotorra

- Advertisement -

Dos llargmetratges catalans més es podran veure a la present edició de DOCSBARCELONA. Amb un magnífic domini de les eines del truecrime, Ida Cuéllar mira d’aclarir les claus de la misteriosa desaparició a mitjans dels anys 90 del mexicà Jacobo Strinberg, pioner de la telepatia i la neurofisiologia, estudiós del xamanisme, considerat l’Einstein de la consciència. El secreto del Dr. Grinberg es converteix, doncs, en un apassionant thriller amb tocs esotèrics. Finalment, a Llum i llibertat, d’Àngel Leiro, se segueixen diverses històries d’alguns dels 500 escaladors i escaladores que, el 30 de setembre del 2019, van pujar a 131 agulles de Montserrat per recordar els 131 presidents que Catalunya ha tingut al llarg de la seva història. Un projecte que es veurà en una sessió especial, nascut en el context de la repressió judicial espanyola, amb líders socials i polítics catalans a la presó o a l’exili, i en el què art i política es barregen en una impressionant acció que va fer la volta al món.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents