Alba Sotorra explica ‘La vida després de l’ISIS’ al Sense Ficció

La directora i productora Alba Sotorra (Game OverComandante Arian) estrena nou documental. Després de passar pel Festival Docs Barcelona i guanyar el Premi del públic i pel Jurat Jove Reteena, El retorn: la vida després de l’ISIS va ser el documental guanyador dels XIV Premis Gaudí. Aquest dimarts 15 de març el film s’estrena en obert al Sense Ficció a TV3 a les 22:05.

El film es dedica a seguir la vida i recollir els testimonis de sis dones occidentals que ho van deixar tot per unir-se a l’ISIS. Acabada la guerra, es troben detingudes a Síria i volen tornar, però els seus països d’origen les rebutgen. Alba Sotorra s’endinsa a una intimitat que posa l’espectador en un lloc incòmode, però necessari per entendre la crueltat, violència i misogínia que aquestes dones han patit, amb un discurs empàtic i sense prejudicis.

El documental s’ha gravat amb un accés exclusiu de la directora al camp d’Al-Roj, al nord-est de Síria. Alba Sotorra, però, acumula ja una llarga llista de localitzacions en les seves produccions, des d’Afganistan a Qatar, l’Iran, Pakistan, etc. Durant un any, se segueix el procés de sis de les internes al camp. Un procés que és una doble lluita: d’una banda, la batalla legal per poder retornar als seus països d’origen, que es neguen a acceptar-les i, en alguns casos, les desposseeixen de les seves nacionalitats. De l’altra, la batalla individual, encara més dura, per recuperar-se elles mateixes i superar l’immens patiment que han sofert des que van arribar a Síria. El Califat d’ISIS, que des d’Occident s’imaginaven com un paradís musulmà, ha esdevingut un infern de guerra, maltractaments i engany, on han perdut fills petits i han aguantat innombrables humiliacions.

Nascudes i criades en països occidentals, en famílies musulmanes no especialment religioses, aquestes dones van caure -la majoria en plena adolescència- en el parany de la propaganda d’ISIS a les xarxes, que va saber captar-les quan eren més vulnerables. 

El retorn: la vida després de l’ISIS participa del debat sobre culpa i perdó des d’una perspectiva molt íntima, desafiant la mirada i els prejudicis de l’espectador i convidant-lo a mirar realitats conflictives des d’una perspectiva diferent. El documental ha estat seleccionat en nombrosos festivals internacionals i va ser nominat als Premis Goya. Ha estat Menció especial en la categoria de millor documental al Festival Internacional de Cinema de Varsòvia.

Maria Garau
Estudiant de Comunicació Audiovisual i apassionada de les ficcions de qualsevol classe, les gaudeix per igual al sofà de casa amb amigues o a les sales de cinema. Li interessa profundament el cinema i les sèries en totes les seves formes, però res igualarà mai 'Shrek 2', diu.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents