Drama harmònic amb perspectiva marítima

- Advertisement -

En Kenneth Lonergan ha tornat a la gran pantalla després del seu darrer film Margaret al 2011, tot i que havien transcorregut 11 anys des del seu debut amb You Can Count On Me al 2000. És evident que a aquest cineasta li agrada cuinar a foc lent, fins que les seves peces obtenen la cocció i barreja impecables. Sembla que s’ha especialitzat en cinema independent americà de caire dramàtic, però si aquesta és la seva fórmula, endavant ja que amb Manchester by the Sea assumeix el risc i l’encerta.

La història se centra en la vida de Lee Chandler (Casey Affleck), un lampista que es veu obligat a tornar al seu poble natal després de rebre la notícia de la mort del seu germà. Allà es troba amb el seu nebot de 16 anys, del qual s’haurà de fer càrrec. De cop i volta, Lee haurà de fer front al seu tràgic passat, que el va obligar a separar-se de la seva dona Randi (Michelle Williams) i de la comunitat en la qual va néixer i créixer.

- Advertisement -

- Advertisement -

El guió és rodó, fins i tot agosarat, ja que s’arrisca carregant amb un dramatisme imperial que podria no funcionar, però tal i com està intercalat amb escenes del present i flashblacks és totalment sorprenent i impactant. A més, va vinculat a una actuació supèrbia i sublim del seu protagonista, interpretat per un Casey Affleck (Gone Baby Gone o The Killer Inside Me) que ha aconseguit fer-se un lloc entre els més grans després d’aquest film, ja que exprimeix al màxim el seu paper, tot i la manca de sentiments que ha de mostrar. El còctel no seria ideal sense un personatge femení al capdavant, i és que Michelle Williams (Suite Française o Blue Valentine) ha aconseguit aportar el punt càlid i familiar que manca al fred personatge d’ell.

La fotografia és espectacular, mostrant uns paisatges esplèndids, que compensen la duríssima història que amaguen darrera i és que aquesta pel·lícula sorprèn, ningú es pot imaginar el misteri que amaga en Lee. La seva duració és de 135 minuts i tot i no fer-se pesats ni avorrits, el algun moment hi ha escenes lentes, amb manca de diàlegs i es van reiterant escenes sobre situacions que ja coneixem, això sumat als actes dramàtics que es van desvetllant, pot convertir-la en una composició poc creïble (costa imaginar que a una sola persona li passin fatalitats tan greus).

El missatge és clar, després de la vida tan dura per la qual ha passat en Lee, ha de seguir endavant, però pel tortuós camí ha perdut els sentiments, fins a esdevenir un ésser fred, immers en la malenconia emocional, tot i la tempesta de tendresa, amor, ira o, fins i tot, humor, que envolten la seva figura. Sense obviar la mostra de superació, culpabilitat, condició social i el desig de continuar endavant en la vida i seguir tot i les adversitats que van sorgint, sovint per pur atzar o per decisions que hom pren amb resultats nefasts.

Veredicte:

El millor: El guió és molt dinàmic i està ben executat, així com les interpretacions dels protagonistes.

El pitjor: El cúmul de dramatisme pot esdevenir pesat, poc creïble i es pot titllar de telefilm de diumenge.

Nota: 7

https://www.youtube.com/watch?v=JgiPojpaOjU

- Advertisement -

Aquesta producció es va poder gaudir a la sessió de pel·lícula misteriosa que té lloc cada divendres a les 22 h als cinemes Full HD (C.C. Splau).

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents