L’escriptor que tenia fòbia a l’esfera social

- Advertisement -

Els films que van sobre la vida d’un personatge històric són interessants, ja que obren la ment a l’espectador i mostren detalls que d’altra manera no haguéssim conegut mai. Malgrat no sempre ser coherents amb la veritat o veure’s influït pel punt de vista des del qual es narren els fets, els biopics donen a conèixer històries ocultes darrera d’altres històries. En aquest cas se centra en la vida d’un personatge potser desconegut per a alguns, però que va triomfar amb només una novel·la i que va voler mantenir-se allunyat de l’èxit; va agafar-li una mena de fòbia i va fugir del públic, fet que va alimentar la seva llegenda.

El llargmetratge repassa la biografia de l’aclamat i reticent escriptor J.D. Salinger, qui es va fer molt popular després de publicar la novel·la The Catcher in the Rye, publicada l’any 1951 i considerada una de les obres més emblemàtiques i importants del segle XX. 

- Advertisement -

Danny Strong (sèrie Empire), qui dirigeix i guionitza el film, ofereix una proposta en format crònica sobre el seguit d’esdeveniments que van inferir al desenvolupament del llibre, recalcant els fets dramàtics pels quals va passar Salinger. Malgrat que la majoria de fets s’expliquen força superficialment, el conjunt la fa essencial, interessant i amena, una vegada un s’hi submergeix.

- Advertisement -

És complicat transmetre la psicologia d’una persona amb talent i complicada alhora, ja que la seva complexitat donaria pas a una obra més aviat tediosa i no per un públic que cerca descobrir més sobre la ment que hi havia darrera de la novel·la. Nicholas Hoult (Equals o Mad Max: Fury Road), el qual es fica sota la pell del protagonista, aconsegueix captivar l’espectador amb el seu carisma i vicissituds humanes, les quals podrien haver passat a qualsevol, de fet, no és l’únic que ha tingut un seguit de desgràcies a la vida de les quals n’ha tret profit i ha assolit l’èxit.

No s’ha d’obviar el paper que exerceix el polèmic actor Kevin Spacey (sèrie House of Cards o Baby Driver), ja que esdevé un esglaó imprescindible per a l’escala que ha d’escalar el protagonista. Spacey demostra el talent innat que té per a desenvolupar papers de l’estil sense despentinar-se. Lamentablement són poques les pel·lícules on es podran veure noves interpretacions seves, pels problemes personals que va sortir a la llum i que han enfonsat la seva carrera, fins al punt d’eliminar i substituir escenes seves.

Lles escenes més interessants són les que el mateix escriptor narra amb veu literària els esdeveniments que viu i com els plasma als seus relats. Potser es tracta d’un biopic de manual, regit pels cànons i eines habituals, però el personatge té tanta força i misteri, que acaba sent fascinant descobrir què el va dur a escriure aquesta obra mestra i, poc temps després, recloure’s de la societat al camp.

Veredicte

El millor: La química que desprenen els personatge de Spacey i Hoult. 

El pitjor: El ritme monòton que assoleix la cinta cap a la meitat.

Nota: 6

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents