‘Clandestí’, la primera ficció sobre l’1 d’octubre

- Advertisement -

Clandestí és el nom de la primera peça de ficció amb el referèndum sobre la independència de Catalunya com a rerefons. El curtmetratge, protagonitzat per Joan Frank Charansonnet, Miquel Sitjar i Esther Nubiola, gira al voltant d’un intercanvi de mercaderia sensible que s’ha de fer de matinada, d’amagat de la policia i en indrets aïllat dels nuclis urbans. La trama seguirà en Pol i en Xevi (Charansonnet i Sitjar) que esperen, nerviosos i de matinada, per trobar-se amb una persona desconeguda (Nubiola).

- Advertisement -

El film està dirigit per Ivan Mulero i Joan Ramon Armadàs i va rodar-se de nit entre el 30 d’agost i el 5 de setembre de 2018 a Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola. Dies després i coincidint amb la celebració del primer aniversari del referèndum es va presentar a Sant Cugat davant de centenars de persones juntament amb Alçades, una peça documental elaborada per Judith Colell, actual presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

- Advertisement -

Realitat i ficció

Una de les particularitats de Clandestí és la barreja d’imatges reals amb metratge de ficció. Així, al curtmetratge hi trobem seqüències rodades amb càmeres amb qualitat d’imatge 4K que combinen amb trossos gravats amb iPhone. El tram final de la història, a més, mostra imatges inèdites de l’1 d’octubre enregistrades per Armadàs el dia del referèndum a la ciutat de Sant Cugat. Per augmentar el realisme del film, també s’ha comptat amb extres que van tenir un paer clau en el desenvolupament de la jornada electoral en aquest municipi i que han acceptat coprotagonitzar el curtmetratge al costat d’actors professionals. Algunes de les imatges que apareixen a Clandestí també han estat utilitzades per Netflix pel seu documental sobre el procés Dos Cataluñas.

Segons JR Armadàs, autor també del guió, l’objectiu és mostrar la tensió dels personatges amb una estètica i un llenguatge propi del cinema negre. “Durant tota l’organització del referèndum de l’1 d’octubre moltes persones “normals” van protagonitzar, per voluntat pròpia, escenes pròpies d’una pel·lícula de suspens. Amb l’amenaça constant de la policia, van trobar-se al mig de situacions límit, molt angoixants, que hem volgut recollir al curt”. Per a Ivan Mulero una de les idees mes interesants de Clandestí és la possibilitat de narrar una historia tremendament actual des d’una òptica de gènere, purament estilística. “A mesura que transcorre la trama anem despullant els elements cinematogràfics de la mateixa fins a quedar-nos amb narració sostinguda sobre imatges reals. Algunes escenes es van rodar amb persones que apareixen en les imatges reals; la idea de rodar un curt sobre un fet  com aquest amb els protagonistes que ho van viure, però des de un angle purament cinematogràfic és molt poderosa i atrevida”.

Premis i viralitat

L’1 d’octubre de 2019 Clandestí es va estrenar en obert a la xarxa i es va fer viral amb molta rapidesa a través de les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània. Actualment acumula milers de visites a la plataforma Youtube. El curt, a més va ser guardonat a la primera edició dels Premis Arkam com a millor projecte audiovisual del Vallès aquell any.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents