El dimarts 18 de desembre es va emetre al Sense ficció de TV3 Causa especial 20907/2017 un documental dirigit per Jaume Roures amb el procés sobiranista i la justícia com a fil conductor. L’emissió la van seguir 635.000 espectadors de mitjana (24,5% de quota) i va aconseguir que més d’un milió d’espectadors es connectessin algun moment amb el programa. Davant l’imminent inici del judici dels líders independentistes catalans a l’Audiència Nacional, TV3 recupera el documental i l’emetrà diumenge, 10 de febrer, a les 23.40.
El film analitza a través de jutges, fiscals, juristes i catedràtics en dret penal i processal el “procés al procés”. En altres paraules, el llarg camí judicial que es va iniciar fa una dècada amb un recurs al Tribunal Constitucional contra la reforma de l’Estatut d’Autonomia aprovat pel Parlament de Catalunya i confirmat en referèndum l’any 2006.
Jaume Roures, director del treball, ha explicat en roda de premsa que “un dels motius per crear el documental era donar elements de reflexió a tothom per formar-se una opinió i poder seguir millor les informacions judicials d’aquests mesos. Es presenten opinions de diferents juristes reconeguts de diversos aspectes.”
La sentència de l’any 2010 que declarava inconstitucionals alguns articles de l’Estatut, va iniciar l’esclat del moviment independentista, que va anar creixent fins a arribar al referèndum de l’1 d’octubre del 2017, la proclamació de la República Catalana i el judici contra 18 dels 25 polítics i líders socials encausats. Causa especial 20907/2017 planteja la dissecció a un sistema judicial cada cop més desprestigiat i per mirar de respondre algunes preguntes essencials: Hi va haver realment una rebel·lió? Té base jurídica aquesta acusació? Les altes instàncies judicials són un instrument en mans dels partits polítics? Quins interessos es mouen en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem? Hi ha hagut realment Transició en la cúpula judicial? Ens trobem a les portes d’una “injustícia suprema”?
Lluís Arcarazo, realitzador i guionista del documental ha quantificat la feina explicant que “hem estat 3 mesos treballant-hi, amb més de 60 fonts diferents i més de 20 hores d’entrevistes. L’obligació nostra era explicar els fets, endreçar-los i donar-hi sentit.”