Catalunya: terra de festivals de cine

- Advertisement -

Dir que Catalunya és una terra de cinema no és exagerat. Evidentment no volem dir que en aquest racó del Mediterrani siguem una potència mundial en producció audiovisual però sí que es pot titllar els catalans de poble cinèfil. Aquesta és una afirmació demostrable de diverses maneres i una d’elles és fer un repàs dels festivals i activitats que hi ha relacionats amb el cinema repartits per les 42 comarques. Si es fa una recerca exhaustiva trobarem que hi ha més de quaranta certàmens que de manera regular programen cine arreu de Catalunya. Això deixant de banda els més de 100 cinemes que hi ha exhibint setmana rere setmana les últimes novetats vingudes d’arreu del món.

Sitges: el festival de referència

- Advertisement -

L’octubre de 2017 el Festival de Sitges complirà 50 anys. Sens dubte aquest és l’esdeveniment cinèfil més important del país. Tant que el seu nom oficial és Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. De tot Catalunya. Té un pressupost de poc més de dos milions d’euros, un 40% del qual és aportat per administracions públiques (principalment la Generalitat, l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona). Poden semblar mols diners però durant l’edició del 2015 es van vendre 78.000 entrades (un 20% més que el 2014) i gairebé 400 mitjans de comunicació se’n van fer ressò (un 10% dels quals eren mitjans internacionals). En altres paraules, el mes d’octubre Sitges esdevé un aparador de Catalunya fora i atrau milers de persones a una activitat cultural.

- Advertisement -

IMG_0749

Com deia l’oncle de l’Spiderman “un gran poder comporta una gran responsabilitat” i Mike Hostench, subdirector del festival n’és ben conscient. “Sitges és el festival número 1 del món de cinema fantàstic i això és evidentment una responsabilitat ja que representa Catalunya en un àmbit cultural de gran difusió i popularitat com és el cinema”. La pressió, però no ve només del nom. El certamen té uns fans molt exigents als quals s’ha de tenir contents. “El públic té tot el dret en exigir que la programació que tingui el nivell que correspon a un festival que porta 49 anys en actiu i que ha d’oferir el millor de la producció fantàstica que es produeix cada any. És bo que l’equip artístic estigui en tensió: ens fa estar sempre informats de les darreres novetats i de l’evolució de la indústria”, comenta Hostench. A més, segons ell el Festival de Sitges té la virtut de fer de padrí simbòlic i motor d’altres festivals i de promocionar a la vegada cineastes de casa. “Contribuïm a la difusió del cinema en general, i del cinema català en particular. Ho fem en promocionar Sitges i Catalunya, la seva indústria cinematogràfica, el talent local i, amb especial cura, a les xarxes socials i mitjans de comunicació on-line. El suport en tots aquests àmbits és principalment d’ajuda en la difusió i comunicació, i facilitació de contactes.

El fantàstic continua creixent

No només Sitges viu del gènere fantàstic. Existeix fins i tot una associació, el TAC (Terror Arreu de Catalunya), que agrupa diverses iniciatives similars a altres municipis. El CardoTerror a Cardedeu, el Cryptshow a Badalona  o el FangoFest a Amposta són només tres exemples de membres d’aquest ens que any rere any programen curts i llargs d’aquest gènere. I no es pot parar de fantàstic sense mencionar Terror Molins que celebra la seva 35a edició al novembre homenatjant La Mosca. Però això és tot… L’any passat es va celebrar la 1a edició del Sant Cugat Fantàstic una nova iniciativa en la mateixa línia que tot just avui estrena nova imatge i ha anunciat les dates de la 2a edició: del 7 al 10 de juliol. El dia 19 d’abril presentaran a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm el pòster d’enguany i les línies mestres del festival.

zombie lali

I encara n’hi ha més… Vilassar de Mar serà el proper municipi en apuntar-se a l’aventura. Segons ens explica el seu alcalde, Damià del Clot l’aigua la sang tindran una especial rellevància.

Organitzarem un festival que es dirà Mar de sang i com el seu nom indica tindrà la sang com a protagonista“, Damià del Clot

Aquest certamen, que encara no té una dates assignades, inclourà literatura negra i fantàstica a banda de cinema del mateixos gèneres.

Cine (i sèries) non-stop

- Advertisement -

Per sort, hi ha vida més enllà del gènere fantàstic i només cal mirar l’agenda festivalera dels mesos d’abril i maig. El dia 7 d’aquest mes arrenca el Serielizados Fest, una iniciativa que es nodreix de l’èxit i la passió amb la qual devorem sèries des de fa uns anys. A més aquesta edició té un convidat de luxe: David Simon responsable, entre d’altres de la sèrie de culte The wire. Segons Victor Sala, un dels organitzadors del Festival aquest és un nom de molta rellevància i no només en el món de les sèries. “Té una trajectòria molt interessant com a periodista on ja explicava successos i la vida del carrer. Veient la limitació del periodisme va decidir que la millor manera de fer arribar aquestes històries a la gent era mitjançant sèries de ficció”. Serielizados Fest combinarà durant una setmana el bo i millor de la producció televisiva nacional i internacional amb xerrades, projeccions i activitats relacionades amb les sèries.

ser

Però si el que us agrada és el cinema i d’autor el Festival D’A us mantindrà ocupats del 21 d’abril a l’1 de maig. A més, aquest certamen que va néixer l’any 2011 surt de la capital i també tindrà projeccions en diferents localitats catalanes: Terrassa, Vilafranca, Vic, Girona, El Prat de Llobregat, Santa Margarida de Montbui  i Berga. La pel·lícula Cegados por el sol, la nova pel·lícula del director italià Luca Guadagnino protagonitzada per Tilda Swinton, Ralph Fiennes i Dakota Johnson serà la que obrirà el festival. El tancarà La propera pell, d’Isaki Lacuesta interpretada per Sergi López, Emma Suárez i Àlex Monner.

DA

A l’abril també hi ha la 22a Mostra de cine Llatinoamericà a Lleida (del 8 al 15) i ja al mes de maig l’esport agafa el protagonisme amb el BCN Sport Film, organitzat per la Fundació Barcelona Olímpica. En aquesta 7a edició d’aquest projecte, que se celebrarà del 3 al 7 de maig en diferents seus de Barcelona i Sant Boi, hi ha una participació de rècord: més de 400 pel·lícules procedents de 40 països han optat a formar part de la secció oficial.

Els curts i el documental es reivindiquen

Tots els gèneres d’expressió cinematogàfica tenen el seu festival a Catalunya i si bé molts projecten curtmetratges com un suplement als llargmetratges hi ha projectes dedicats exclusivament al germà petit de la pel·lícula. És el cas del Mecal (del qual encara podeu gaudir fins el 3 d’abril) i del FEC de Reus, el Fascurt d’el Masnou o el Solo para cortos a 9 barris, Barcelona.

Per altra banda queden menys de dos mesos perquè s’inauguri el 19è DocsBarcelona, l’esdeveniment més important del país dedicat als documentals. El director del festival, Joan González, explica que han recorregut un llarg camí per consolidar aquest projecte però que avui en dia és tota una referència en el sector. “Avui el DocsBarcelona són 3 festivals (a Barcelona, Medellín i Valparaiso), o sigui, la major xarxa del món de distribució de documentals en sala amb 75 sales que cada mes estrenen el mateix documental. A més també és una escola de cine documental amb activitat a Catalunya, Colòmbia i Xile”. Aviat tindrem més novetats però de moment ja s’ha fet públic que el Sonita obrirà un certamen que clourà Bakur, un documental sobre la guerrilla kurda censurat a Turquia.

En resum, hi ha una oferta molt variada quant a gèneres, territori, calendari i fins i tot procedència dels films. O sigui es pot afirmar amb rotunditat que l’oferta és rica i abundant. Un ampli ventall de propostes que signifiquen tota una alternativa als blockbusters. Si us heu quedat amb ganes de més feu un cop d’ull al web de Catalunya Film Festivals, un portal on hi ha un munt de festivals (no tots). I és que Catalunya és ben bé una terra festivalera…

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents