‘Catalunya, plató de cinema’, el nou llibre de Daniel Romaní

- Advertisement -

Catalunya és i ha estat escenari de grans pel·lícules i sèries al llarg de la història del cinema i la televisió: Manresa (Plácido), Girona (Joc de trons), Tossa (Pandora y el holandés errante), Cardona (Campanades a mitjanit), Breda (Vendelplà)… Espais que es poden visitar per rememorar els visionaments i que Daniel Romaní recull en el seu nou llibre, Catalunya, plató de cinema.

Es tracta del sisè de la seva col·lecció de llibres publicats a Viena Edicions sobre patrimoni cultural català, després de Monuments de Catalunya, Tresors de Catalunya, Catalunya Industrial, Castells de Catalunya i Cases amb història. En tots ells, l’escriptor i periodista fa un recull dels reportatges que escriu cada estiu al Diari Ara, que, en aquest cas, el dels escenaris de cinema, li van servir per guanyar el premi de comunicació turística de les comarques de Girona.

- Advertisement -

El llibre, a més, incorpora dos capítols inèdits que no van ser publicats al diari: el de Suro, rodada a Darnius, i el de Modelo 77, a Barcelona. Amb aquests, són 38 els escenaris de pel·lícula que podeu descobrir en aquest llibre on Romaní dona veu als participants dels rodatges (actors, directors, extres…) a través de relats que posen en valor el patrimoni cultural de cada indret, acompanyats d’imatges dels espais i dels rodatges, que conviden tant a fer-hi una visita com a veure les pel·lícules.

- Advertisement -

'Catalunya, plató de cinema'
‘Catalunya, plató de cinema’, de Daniel Romaní

Exitosa presentació a Sant Cugat

La presentació de Catalunya, plató de cinema va ser aquest dijous, 29 de febrer, al Cafè de l’Auditori de Sant Cugat del Vallès, ciutat on viu l’autor. Conduït per un servidor, Jan Romaní, l’acte va comptar amb les intervencions de l’alcalde del municipi, Josep Maria Vallès, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, la cap del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, Mariona Bruzzo, la responsable de Mèdia al Diari Ara, Alejandra Palés, el productor Tono Folguera i el mateix autor.

“Són tantes hores anant amunt i avall de Catalunya que un s’acaba plantejant si val la pena fer aquests llibres, però quan veus com s’omple de gent a les presentacions veus que sí”, explicava Romaní. De fet, Mariona Bruzzo i Josep Maria Vallès l’instaven fins i tot a fer-ne una segona part, incorporant, per exemple, pel·lícules rodades a Sant Cugat, com Teoria dels Cossos de JR Armadàs.

Judith Colell va destacar la riquesa cultural de Catalunya que demostra el llibre, Alejandra Palés va instar als assistents a realitzar turisme cinematogràfic respectuós i Tono Folguera va posar el focus en com el cinema enganya l’espectador respecte a les localitzacions, posant d’exemple Alcarràs, “on realment només vam gravar un 2% del film a Alcarràs”

L’acte va comptar també amb música de la mà de les veus d’Ann Bagle i Neus Riera, acompanyades al piano d’Elisabet Capdevila i del mateix autor, Daniel Romaní, artista polifacètic que va tancar l’acte anunciant la següent seqüela d’aquesta saga de llibres: “després dels escenaris de pel·lícula, és el torn dels escenaris de novel·la”.

- Advertisement -
Jan Romaní
Graduat en Periodisme i Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i postgraduat en guió i realització de programes d'humor per la Universitat Ramon Llull, ha fet pràctiques de guionista i redactor a TV3 i RAC1. La seva passió, però, són les sèries i el cinema. Ha fet cursos de guió i crítica de sèries a Showrunners BCN, on ha desenvolupat un projecte de sèrie, i ha escrit sobre cinema i sèries a ElNacional.cat, Mondo Sonoro i Música Dispersa. També ha col·laborat al Diari Ara, El Punt Avui o Betevé, on presenta el pòdcast musical 'La Guàrdia'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents