‘Teoria dels cossos’, comèdia i poesia al primer film de JR Armadàs

- Advertisement -

El 27 de desembre s’estrena als cinemes Teoria dels cossos, la primera pel·lícula del director i guionista Joan Ramon Armadàs Monclús. Abans, però, el Cinema Maldà de Barcelona el dissabte 23 a les 17:45 en una projecció amb presència del director i part de l’equip artístic i tècnic.

Preestrena Barcelona Teoria dels cossos (1)

- Advertisement -

El film narra com dues persones van coincidint en actes relacionats amb l’Any Ferrater i, a partir de les lletres, descobreixen una atracció que va més enllà de la literatura. Miquel Sitjar interpreta el cap de la Biblioteca Gabriel Ferrater de Sant Cugat i Ivana Miño una professora de literatura catalana a l’Institut Gabriel Ferrater de Reus. Les localitats on va néixer i morir el poeta i lingüista juguen un paper central en una història que també ens durà a Vic, Roda de Berà i diverses localitzacions de l’Alt i Baix Penedès.

- Advertisement -

Teoria dels cossos
Pòster oficial de ‘Teoria dels cossos’

Aquesta producció d’Impulsafilm és una de les pel·lícules candidates a la Millor Pel·lícula dels Premis Gaudí 2024. A banda de la producció, Impulsafilm inicia amb Teoria dels cossos una nova etapa com a distribuïdora. La pel·lícula ja s’ha vist en format de preestrena al Festival Som Cinema de Lleida i al Festival Nacional de Poesia. Abans de l’estrena comercial també s’ha projectat al Teatre Fortuny de Reus i al cinema Artístic Metropol de Madrid.

Teoria dels cossos

De les lletres a la pantalla amb Teoria dels cossos

Completen el càsting les actrius Sònia Masuda i Mercè Rovira, interpretant companyes de feina de la protagonista i Juli Fàbregas que es posa a la pell del millor amic del bibliotecari. El film també compta amb col·laboracions especials dels actors Joan Frank Charansonnet, Esther Nubiola, Gisela Figueras i Ricard Balada. A més, la periodista Maria Xinxó i l’actor Francesc Orella també tenen un paper interpretant-se a ells mateixos en dos moments del llargmetratge.

Teoria dels cossos és la primera experiència al cinema pels joves actors Laura Gaja, Lara Fusalba, Marc Hernández, Mariel Doña Fernández i Pau Rosell que interpretaran els alumnes d’Ivana Miño. El guió s’ha escrit a quatre mans entre Armadàs i el també director i guionista Santi Lapeira.

Teoria dels cossos: la comèdia romàntica catalana de l’any

Gran part de l’equip artístic i tècnic de la pel·lícula ja té experiència treballant junts al voltant de la poesia de Gabriel Ferrater ja que l’estiu del 2021 i 2022 van rodar pel Festival Nacional de poesia els curts La dona i els dies i Tempesta basats en textos del poeta i escrits i dirigits per JR Armadàs.

JR Armadàs i el seu equip en un moment del rodatge al Monestir de Sant Cugat. Foto: Ajuntament de Sant Cugat

- Advertisement -

Segons el realitzador, Teoria dels cossos és una comèdia rodada 100% en català que pretén ser fresca i divertida però també fer-nos reflexionar. “La nostra és una pel·lícula per a tota mena de públic. La magnètica relació entre en Mon i la Neus ens portarà per llocs magnífics de la geografia catalana i ens farà riure. Ara bé, també ens farà anar més enllà de la típica història de noi-coneix-noia”. Armadàs opina que el film és “generós en humor, però també ric en reflexió i amb les dosis necessàries d’intensitat dramàtica”.

Una mica més enllà de la comèdia

Miquel Sitjar s’ha mostrat encantat de tornar a submergir-se en el món ferraterià. “Quan en JR Armadàs em va proposar de rodar una pel·lícula com a coprotagonista i repetir de parella interpretativa amb la Ivana Miño, no m’ho vaig pensar dos cops. Crec que la història fa d’efecte mirall on totes ens podem veure reflectits. Té l’equilibri adequat entre la cruesa de realitat i el món oníric en el qual tots ens hem trobat quan ens enamorem. Aquell estat d’il·lusió que et duu a un lloc on et sents indestructible i tot es torna de colors i entusiasme”. L’any 2021 l’actor també va dirigir una peça breu basada en un poema de Ferrater pel Festival Nacional de Poesia.

Teoria dels cossos de JR Armadàs Monclús
Miquel Sitjar i Francesc Orella en un moment del film

Per la seva banda, Ivana Miño s’ha sentit molt atreta pel personatge. Una dona que, de cop i volta, la vida li presenta un repte que no estava al guió. “Interpreto una professora de literatura entusiasta i de ment oberta. Té una vida organitzada. Creu que ho té tot sota control… Fins que apareix el Mon i se li capgira una mica tot. Apareix llavors una dona impulsiva. Una dona que es pregunta per primer cop si vol continuar explicant les vides èpiques dels escriptors als seus alumnes, o atrevir-se a fer que la seva vida mereixi ser explicada. Per a mi, explorar aquest moment clau en la vida d’una persona, a través del món de Gabriel Ferrater, els seus textos, les seves idees, els llocs on va viure… és un regal en forma de rodatge”.

Ivana Miño interpreta una professora de literatura catalana de l’IES Gabriel Ferrater

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

1 COMMENT

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents