El Departament de Cultura de la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han anunciat que s’obre una nova convocatòria destinada a l’audiovisual en català que suma un total de 12 milions d’euros. Les 3 convocatòries obertes busquen continguts especialment innovadors i amb vocació transmèdia. Pel que fa al públic, es triaran tant les propostes adreçades al públic general i familiar com les que s’apropin a nous públics, especialment el jove, i a consumidors més especialitzats. Així mateix, se seleccionaran continguts per emetre en format lineal i també propostes que puguin ampliar el catàleg de consum a la carta.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha volgut subratllar que “l’audiovisual és una prioritat per aquest Govern” i ha recordat que hi ha més de 2.000 empreses en un sector que “ens explica com a país mostra els nostres paisatges i localitzacions”. Per la seva banda la presidenta de la CCMA, Rosa Romà ha destacat que l’objectiu és que d’aquestes crides surtin productes de qualitat i en català. “Han de ser continguts que vagin més enllà de la pantalla i que puguin córrer més enllà de les nostres fronteres“. Ramà ha matisat que malgrat tenir vocació internacional estan pensats per a ser estrenats als canals o les plataformes que depenen de la Televisió Pública de Catalunya.
Les línies de finançament obertes suposen un increment de gairebé el doble de diners respecte a l’anterior exercici pressupostari i aniran en les següents direccions:
1. Projectes audiovisuals de ficció seriada (3 milions)
L’objectiu d’aquesta convocatòria és seleccionar tres projectes de sèries de ficció de gran valor i impacte per ampliar el catàleg de ficcions en català. La CCMA hi aportarà 3 milions d’euros, 1 milió per a cadascú dels projectes. Aquest ens hi entrarà el règim de coproducció i el finançament final de cada sèrie haurà de ser d’un mínim de 4 milions euros per garantir que són projectes competitius a escala internacional.
S’hi podran presentar primeres temporades de projectes d’entre 6 i 10 episodis amb una durada global mínima de 240 minuts i màxima de 600 minuts en versió original catalana. L’avaluació dels projectes presentats la farà una Comissió de Valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’acord amb els criteris fixats a les bases de la convocatòria publicada al web de presentació de projectes de la CCMA.
2. Cinema i grans formats audiovisuals (6 milions)
La inversió en aquest apartat servirà per impulsar la producció de llargmetratges en versió original catalana. Les produccions se seleccionaran a partir dels criteris de qualitat, valor artístic i cultural, viabilitat econòmica del projecte, capacitat de projecció als mercats internacionals, capacitat d’atreure un públic ampli i transversal i l’encaix posterior en una programació de televisió generalista.
Es buscaran, per exemple, programes d’entreteniment fets a plató, en gran format i adreçats a un públic familiar. Els espais d’Eufòria i El llop s’han posat com a exemples d’aquesta tipologia de productes. La convocatòria també anirà adreçada a programes de format original i innovador, que permetin descobrir nous talents i arribar a un públic ampli.
També se seleccionaran sèries de ficció pensades per seduir el públic jove i amb clara vocació transmèdia, així com sèries documentals de capitulació curta i temàtica d’interès públic, amb capacitat de generar esdeveniment i que permetin ampliar el catàleg de consum a la carta. Dos dels sis milions d’aquesta partida, es destinaran a la producció de llargmetratges per a la seva estrena a sales de cinema, en llengua catalana.
3. Projectes culturals innovadors (3 milions)
L’objectiu és seleccionar propostes innovadores i transgressores que permetin captar nous públics, posar el focus en els joves, però també dirigir-nos a públics més especialitzats. Generar continguts de valor i que permetin ampliar el catàleg de consum a la carta. Es potenciaran projectes transmèdia i específicament digitals. 2 milions els posarà la CCMA i 1 milió vindrà de l’ICEC. Aquesta convocatòria es farà pública a la tardor. També s’ha obert una quarta línia per a l’enregistrament d’obres d’arts escèniques i musicals que suposarà una inversió pública de 500.000 euros.