L’activista xinès Ai Wei Wei i el drama humà dels refugiats

- Advertisement -

Potser en el nostre racó mediterrani del món no coneixem com es mereix l’artista i activista xinès Ai Wei Wei. Deixant a part el seu constant estira i arronsa amb les autoritats xineses, és un home que no té manies a l’hora de desafiar “el poder” ni d’aixecar la veu (o el dit) davant les coses que no li agraden. Perquè us feu una idea del personatge i de com les gasta aquí teniu algunes de les seves accions/performances d’art/protesta al centre neuràlgic de la política xinesa, la plaça de Tiananmen.

- Advertisement -

Ai Weiwei és conegut per la seva crítica a les injustícies socials i la corrupció del govern xinès. El 2008, després del terratrèmol de 8.0 graus que va tenir lloc a Sichuan, va impulsar una investigació ciutadana per recopilar els noms dels estudiants morts sota la runa del campus de l’escola. D’altra banda, el 2011 va estar retingut 81 dies per la seva oposició a les polítiques del seu país. En la vessant cinematogràfica Ai ja fa temps que flirteja amb el cinema i aquest cop s’ha embarcat en un projecte on per una vegada no criticarà la Xina sinó el drama humà dels refugiats. Human flow és el nom del seu proper documental que va tenir la seva premiere mundial a la 74a edició de la Mostra de Venècia de l’any passat. Al nostre país arriba a les sales aquest divendres 6 d’abril.

- Advertisement -

En aquesta pel·lícula Ai Weiwei explora la crisi global dels refugiats a través d’enregistraments i entrevistes a 22 països diferents incloent Afganistan, Bangla Desh, França, Grècia, Alemanya, Hongria, Iraq, Israel, Itàlia, Jordània, Kenya, el Líban, Macedònia, Malàisia , Mèxic, Pakistan, Palestina, Sèrbia, Suïssa, Síria, Tailàndia i Turquia. Allí ha viscut amb comunitats d’immigrants i ha recollit les seves experiències. Ell mateix explica en aquest clip el que segons el seu parer no és una crisi de refugiats sinó una crisi de la humanitat.

Ara, amb els refugiats, Weiwei toca un tema del qual té una proximitat molt directa, ja que ell, amb la seva família, va haver de fugir de Pequín en 1961, tornant 16 anys després després de la mort de Mao Zedong. L’objectiu ara és conscienciar sobre la crisi global que s’està vivint en el món sencer, en un moment on aquest tema és una constant en els mitjans de comunicació. Segons el propi director, aquesta pel·lícula és un viatge personal, un intent d’entendre les condicions de la humanitat en els nostres dies.

- Advertisement -
JR Armadàs
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents