Viatge als orígens de Wong Kar-wai amb el ‘Chungking Express’

- Advertisement -

Corria l’any 1994 i el cineasta Wong Kar-wai encara era un gran desconegut per a la crítica internacional. A la vegada que rodava Ashes of Time, la seva particular visió del que és un wuxia (cinta d’arts marcials), el director hongkonguès va fer una pausa de dos mesos i amb part de l’equip tècnic i artístic i va rodar i editar Chungking Express, film amb el que seria reconegut internacionalment, en part, gràcies al descobriment que va suposar la pel·lícula per Quentin Tarantino. Aquest dimecres 11 de maig a les 22:00h teniu una molt bona oportunitat per veure-ho en gran pantalla al cinema Phenomena de Barcelona amb un passi en 35 mm d’aquesta magistral pel·lícula.

Què ens explica Chungking Express?

Chungking Express, com gairebé totes les pel·lícules del realitzador de Hong Kong, és una pel·lícula que parla de l’amor. De l’amor no correspost, gairebé sempre, d’aquell que només s’arriba a fregar. En aquest cas, Wong Kar-wai ens regala una doble història romàntica, amb algun petit detall que les connecta.

- Advertisement -

Si heu viatjat a Hong Kong és possible que conegueu les Chungking Mansions. Es tracta d’un edifici enorme i vell al mig de Nathan Road amb un brut motel i amb els baixos plens de locals pakistanesos que venen més coses de les que mostren… I què té d’especial aquest singular edifici? Ni més ni menys que servir d’escenari de la primera història que conforma el díptic de Chungking Express. Allà viuran la seva particular història d’amor el policia 223 (Takeshi Kaneshiro), abandonat fa poc per la seva nòvia de tota la vida, i una “sospitosa” dona de perruca rossa (Brigitte Lin), actriu xinesa, en el que seria el seu últim treball. Policia i narcotraficant desconeixen cadascun d’ells les seves identitats, tan sols anhelen descansar una mica de la cinètica que envolta les seves vides. Una primera part trepidant, rodada càmera en mà, que ens submergeix en la nit de Hong Kong.

- Advertisement -

019.jpg

La segona història uneix a Tony Leung (In the mood for love), un senzill policia que acaba de perdre la seva nòvia (una hostessa de vol que s’enlaira del seu costat), al costat de Faye Wong (quan encara era una actriu desconeguda malgrat la seva carrera com a cantant). Tots dos es coneixen en un bar, on ella és cambrera, al ritme de la cançó de Mama’s and d’Papa’s Califòrnia Dreaming. Les seves vides, com la cançó, estan disposades a donar-los una treva. Un oasi on un i altre simularan papers que no els corresponen. Al final arribaran a trobar-se?

Per què és important Chungking Express?

És un dels primers treballs del seu autor, i això li dóna molta vida i provoca una sensació viva i fresca a l’espectador, que queda hipnotitzat davant els moviments de càmera, la velocitat, el sentit del temps, els colors i la fotografia del director. Els fans del cinema asiàtic que vulguin poden quedar una hora abans de la projecció a la porta del cine per xerrar de la pel·lícula i de la filmografia de l’autor. Les entrades es poden adquirir allà mateix o de manera anticipada.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents