El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, arriba a la seva 29a edició del 18 de novembre al 4 de desembre, en format presencial i online. El certamen ha programat un total de 146 films a totes les seves seccions. D’aquests, 46 competiran a les seccions oficials (14 llargmetratges i 32 curtmetratges).
Es presenten produccions de 35 països i d’entre tots els títols, 21 són de producció catalana. A més, 34 dels títols són en versió original catalana o subtitulats en català, dels quals 25 comptaran amb subtítols en català per a persones sordes. Dels films programats, 48 són de no-ficció i 52 de ficció. 24 d’ells d’animació. 54 de les obres estan signades per dones, el que suposa un 37%. I un total de 40 cineastes i unes 70, comptant equips, presentaran els seus treballs.
Competició, noms propis i novetats
La pel·lícula inaugural d’aquesta edició serà Suro, el debut al llargmetratge de Mikel Gurrea que va sortir premiat a la seva estrena al Festival de Cinema Internacional de Sant Sebastià, i que és un dels films candidats als Premis Gaudí 2023. A més, Suro va ser un dels projectes seleccionats a la 7a edició de Cinema Pendent de l’Alternativa Professionals, l’any 2016.
En la Secció Oficial Internacional Llargmetratges competeixen 11 treballs: Još jedno proleće/Another Spring (Mladen Kovačević), Geographies of Solitude (Jacquelyn Mills), GES-2 (Nastia Korkia), Las hostilidades (M. Sebastian Molina), Luminum (Maximiliano Schonfeld), Matter Out of Place (Nikolaus Geyrhalter), Mis dos voces (Lina Rodríguez), Poletje ’91 (Ziga Virc), Ruthless Times (Susanna Helke), Saint Omer (Alice Diop) i Une vie comme une autre (Faustine Cros). La majoria d’ells es projectaran per primer cop a Catalunya i han estat guardonats al circuit de festivals.
I a Oficials Nacional competiran tres llargmetratges, tres òperes primes amb la família de fons, dues d’elles relectures íntimes i feministes sobre la història de l’art i la literatura a Espanya. Es tracta d’A los libros y a las mujeres canto, de María Elorza; Los saldos, de Raúl Capdevila i La visita y un jardín secreto, d’Irene M. Borrego.
La secció Elles filmen posarà el focus en l’ofici de les directores de fotografia. En col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, s’hi podran veure pel·lícules d’Éric Baudelaire, que presentarà personalment el seu últim treball al festival, d’Alice Rohrwacher i de Claire Denis, amb fotografia de Claire Mathon, Hélène Louvart i Agnès Godard, respectivament. A més, es projectaran curtmetratges on han participat les directores de fotografia Neus Ollé, Daniela Cajías i Lara Vilanova, que protagonitzaran la taula rodona Maneres de mirar. Cajías, guanyadora del Goya a la millor direcció de fotografia per Las niñas i responsable de la fotografia d’Alcarràs, oferirà també la masterclass Proceso creativo desde la dirección de fotografía i el taller pràctic Arte de observar.
Albert Serra i Andrés Duque protagonitzen els satèl·lits del festival. Els dos impartiran una masterclass i programaran un dels títols de la seva filmografia juntament amb un dels seus referents. A més, a les Sessions Especials, es projectaran Rimini i Sparta el díptic d’Ulrich Seidl, que desperta polèmica des de la seva estrena a Berlín i a San Sebastián. I amb un premi a la Millor direcció de fotografia per a Mauro Herce, de Sevilla ens arriba Matadero, una faula tràgica i metaficcional ambientada en una Argentina a punt de la dictadura i dirigida per Santiago Fillol, guionista habitual d’Oliver Laxe.
Lucrecia Martel i Carla Simón, després de passar per la recent Biennal del Pensament de Barcelona, protagonitzaran la projecció conjunta de Camarera de piso i Carta a mi madre para mi hijo. Comptarem amb la presència de Carla Simón i part del seu equip, en una oportunitat única de veure el seu curtmetratge en una pantalla gran. I, amb col·laboració amb el BCN Film Fest es programa EO, dirigida per Jerzy Skolimowski. Una faula sobre la societat contemporània i les seves violències. Premi del Jurat a l’última edició de Cannes i candidata a l’Oscar per Polònia.
I es preestrena Autodefensa, la segona sèrie original de Filmin, creada per Berta Prieto, Belén Barenys i Miguel Ángel Blanca, una autoficció barcelonina en què dues amigues ens mostren sense complexos els seus alts i baixos emocionals, la dificultat de trobar-se a si mateixes i el descontrol com a forma d’escapatòria.
L’Alternativa Professionals
Les jornades professionals de l’Alternativa continuen enguany amb les habituals activitats com el Laboratori de Desenvolupament, el Pitching GAC i els Visionaments WIP, i en aquesta edició s’hi sumen els Mentorings al llarg de tot l’any per als 5 projectes seleccionats i nous premis de Cinema Pendent.
A més, en col·laboració amb Acció Cinema, projecte desenvolupat per Catalunya Film Festivals i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el festival organitza la taula rodona “La moral, la intimitat, la seguretat i el respecte”, sobre com crear espais segurs als rodatges, que anirà acompanyada de la projecció de Maldita, a Love Song to Sarajevo, d’Amaia Remírez i Raúl de la Fuente.
Les projeccions i activitats presencials tindran lloc entre el 18 i el 27 de novembre al CCCB, Zumzeig, Maldà, la Filmoteca de Catalunya i el MACBA. Part de la programació de l’Alternativa seguirà fins al 4 de desembre a Filmin.