‘Parenostre’: la caiguda de Jordi Pujol en una pel·lícula

- Advertisement -

Parenostre està cridat a ser un dels films catalans de l’any 2025. Manuel Huerga torna a la direcció cinematogràfica de ficció després de Salvador (2006) i ho fa novament amb un film polític. Parenostre, escrit pel guionista i periodista Toni Soler, aborda un dels episodis més controvertits de la història recent de Catalunya: l’herència no declarada del president Jordi Pujol.

- Advertisement -

La pel·lícula compta amb un repartiment encapçalat per Josep Maria Pou en el paper de Jordi Pujol i Carme Sansa com a Marta Ferrusola. Completen el repartiment Pere Arquillué a la pell de Jordi Pujol Ferrussola, Eduardo Lloveras interpretant Oriol Pujol i David Selvas com a Artur Mas. També hi veurem Sílvia Abril, Lluís Soler, Alberto San Juan i Antonio Dechent, entre d’altres. La veurem als cinemes distribuïda per Filmax aquest 16 d’abril mostrant un dels costats més foscos de la política a casa nostra.

- Advertisement -

Parenostre i el llegat enverinat dels Pujol

Al film descobrirem com el llegat polític de Jordi Pujol va quedar en entredit arran de la confessió sobre el seu delicte fiscal. Una llarga trajectòria com a activista, com a president, i com a patriarca d’una família que va concentrar poder i influència durant dècades. La pel·lícula és una història de pecats i penitències, de pares i fills, de poder i abús de poder, a l’ombra d’una de les figures més importants de la història contemporània de Catalunya. Parenostre narra com l’expresident de la Generalitat i la seva família van gestionar l’escàndol de la fortuna oculta en comptes bancaris andorrans.

parenostre

“És una pel·lícula valenta que no defuig cap polèmica. La nostra voluntat és explicar fets històrics molt recents des de totes les perspectives, incloent-hi la corrupció sistèmica, el debat sobre la independència, el balanç del pujolisme, el paper dels poders fàctics de l’Estat i les llums i ombres de la família Pujol”, afirma Toni Soler.

L’acció arrenca quan la família Pujol descobreix que la premsa està a punt de destapar informació comprometedora sobre els seus comptes. “Van muntar un autèntic comitè de crisi per aturar el cop, intentant contactar amb diverses figures influents per frenar la publicació”, explica Manuel Huerga. La pel·lícula reconstrueix la resposta de Pujol i el seu entorn davant l’escàndol, tant en l’esfera pública com en la privada.

parenostre rodatge

Una tècnica de rodatge innovadora

Tot i que l’acció de la pel·lícula passa en escenaris interiors i exteriors, és una cinta que s’ha rodat tota en interiors. A través de pantalles led i croma s’ha aconseguit recrear tots tipus d’escenaris, tant interiors com exteriors, amb total realisme. És la primera pel·lícula que tècnicament s’ha fet tota així al nostre país, malgrat que és un mètode força usat a Hollywood per abaratir els costos de rodar a l’exterior. Moltes altres produccions tenen escenes que utilitzen aquesta tecnologia, però no de forma íntegra. Parenostre és una producció de Minoria Absoluta, Lastor Media, Vilaüt Films i Last Minute AIE.

- Advertisement -
JR Armadàs
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents