‘Ozark’: gran trama i grans personatges

- Advertisement -

Ozark és una sèrie dramàtica de Netflix, creada per Bill Dubuque (The Accountant) el 2017, amb una trama del tot senzilla d’entendre, aparentment: un assessor financer Marty Byrde (Jason Bateman, Millor Direcció als Emmy 2019 pel capítol Reparations) es veu abocat a blanquejar diners per a un càrtel mexicà. Aquesta ‘aventura’ no la farà sol, sinó que involucrarà tota la seva família que es traslladaran a un suposat paradís que ven com a un lloc idoni per ampliar les seves inversions i blanquejar la quantitat desorbitada de diners que els narcos mexicans li demanen. 

- Advertisement -

La sèrie ja compta amb tres temporades, la tercera es va estrenar el passat 27 de març, i ha aconseguit un gran èxit, de manera que ha agumentat el nombre de seguidors any rere any. L’acció dels primers capítols és trepidant, ja que aconsegueix, en només tres capítols, situar l’acció a Chicago i anar dibuixant la història cap a un canvi no només territorial, a la localitat d’Osage Beach, situada al costat del Llac dels Ozarks a l’estat de Missouri, sinó també moral del protagonista de la trama i del seu entorn més proper: la seva dona Wendy (Laura Linney, The Truman Show), la seva filla Charlotte (Sofia Hublitz, Louie) i el seu fill Jonah (Skylar Gaertner, The Ticket). Aquest canvi és la conseqüència directa a la primera gran decisió que ha de prendre Marty: acceptar involucrar-se en el fosc món del blanqueig de diners per al càrtel mexicà o allunyar-se’n amb el risc que el matin a ell i a tota la seva família. La decisió que pren, encara que no del tot convençut, és iniciar el brut i perillós joc de fer inversions del diner negre mexicà a diversos negocis en el seu nou hàbitat, els Ozarks.

- Advertisement -

És en aquestes dues primeres temporades en què queda palès el canvi radical que experimenta Marty Byrde ocasionat pel fet d’aplacar les demandes dels mexicans, liderats per Camino del Río (Esai Morales, La Bamba). Inverteix una pila de dòlars en activitats diverses: un bar al costat del llac, un club de strippers, una església local… i és l’èxit brut que obté d’aquestes fosques inversions el que fa que augmenti el seu talent per als negocis, i veiem com un tranquil pare de família desenvolupa una doble vida i amb cada decisió que pren s’enfosqueix més com a persona i està més enganxat a aquest món de les drogues i el diner negre. És precisament aquest canvi de tarannà el que ens fa pensar en un paral·lelisme entre el personatge de Byrde amb el del brillant professor de química Walter White (Bryan Cranston) a la mítica sèrie Breaking Bad (2008-2013).

A part de la família Byrde, cal destacar el magnètic paper del personatge de Ruth Langmore (Julia Garner, Millor Actriu Secundaria als Emmy 2019), que amb el seu carisma i bon ull pels negocis, es converteix en un eix importantíssim i clau per a l’operació de blanquejament de diners de Marty. A més, té una lleialtat absoluta a Marty, tot plegat fa que formin un duet equilibrat i perfecte. 

Què ens ofereix aquesta tercera temporada? Marty i Wendy lluitant per mantenir el control del destí de la seva família, amb una Charlotte somiant cada cop amb més força per independitzar-se dels seus pares i tornar a Chicago, i un Jonah en ple aprenentatge del blanqueig de diners fent que els seus companys paguin per fer-los tasques. L’arribada del germà de la Wendy (Ben) a la ciutat, farà que la vida de tots es posicioni en un caos gens desitjat per cap dels membres, a la vegada que ella es convertirà en una coprotagonista amb més força a mesura que avança la trama. Marty veurà com la seva vida segueix farcint-se de successos sense cap sentit, i haurà de fer el de sempre, aconseguir sortir ben parat de les situacions límit a què es veu abocat. Tot això provoca a l’espectador moments de gràcia i alhora de pena i de por.

Aquesta tercera temporada aprofundeix en la relació del matrimoni Byrde, mostrant amb més força no només els caràcters dels dos membres Byrde sinó també la que es confirmarà com el millor personatge de la sèrie, Ruth Langmore. Determinació amb les seves noves responsabilitats i un paper clau dins la rivalitat del matrimoni de Marty i Wendy. Una sèrie amb uns personatges dislocats per la violència, les amenaces i l’ambició que no els deixa descansar en cap moment.

Veredicte

Agradarà: als que gaudeixen de les sèries plenes de secrets, detalls i petites històries de personatges amb girs desconcertants.

No agradarà: als que busquin una sèrie amb una trama plana per no pensar massa.

Enganxòmetre: 8

- Advertisement -

Nota: 8

- Advertisement -
Ingrid Centena
Diplomada en Humanitats i Màster en Gestió Cultural. Les seves passions: llegir, escriure i la cultura en general. Enamorada del cinema i de les sèries… Què tria? El cinema a les sales de cinema i les sèries a les diverses plataformes actuals. Li apassiona el gènere negre, el terror i la psicologia, i són aquestes tres coses les que li agrada trobar a la pantalla, gran o petita. El temps que li ofereix la vida el dedica en gran part a la seva feina a la Direcció de Serveis de Formació a la Diputació de Barcelona, a la tasca com a mare i a les ja citades passions

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents