L’anul·lació del cànon digital indigna cineastes i polítics catalans

- Advertisement -

Poques vegades tenim l’oportunitat de veure el sector audiovisual català fent pinya en massa per una sola causa. La supressió del cànon digital per part del Tribunal Constitucional no només ha aconseguit que el cine català alci la veu sinó que ha provocat que els polítics catalans se sumin a la protesta. No és per menys. Tal com explica el manifests que han llegit davant el Parlament de Catalunya l’actor Abel Folch i la directora Carla Simón, “la taxa a les operadores de telecomunicacions va ser una iniciativa conjunta del sector, del govern i dels nostres representants polítics. Aquesta taxa es va aprovar al parlament sense cap vot en contra i s’ha estat aplicant durant dos anys i mig sense problemes”. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han estat donant suport a les reivindicacions dels cineastes en una concentració de rebuig que, malgrat la intensa calor, ha reunit més de 150 persones davant la cambra catalana.

- Advertisement -

El manifest també mostra quin ha estat l’impacte i el principal motiu de la queixa (i la conseqüencia directa de la supressió de l’impost). “En aquest temps la taxa ha recaptat 33 milions d’euros, ha contribuït a fer sortir de la crisi econòmica el nostre sector i s’ha confirmat com a un instrument clau per garantir la seva viabilitat en el present i el futur. La necessitat i la coherència d’aquest impost ve avalada no només per la seva aplicació en altres països europeus, sinó també per la lògica que la sustenta. El 75% dels continguts legals i il·legals que es consumeixen a través d’internet són audiovisuals, d’aquí que les mateixes operadores en siguin les primeres beneficiades”.

- Advertisement -

El govern espanyol el va recórrer aquest impost amb l’argument que tenint en compte l’IVA suposava una doble càrrega impositiva. Cinc magistrats dels 12 que té el Constitucional,però, han emès un vot particular, és a dir, consideren que sí que és compatible amb l’IVA. L’impost s’aplicava a les operadores de serveis de comunicacions. El preu era un quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte de connexió de telefonia fixa o de dispositiu mòbil. Què es feia amb el diners recaptats? El Govern català ha reconegut una recaptació de 20,5 milions d’euros anuals, que anaven destinats a al foment de la indústria audiovisual i la difusió de la cultura digital.

Les demandes concretes

Directors, guionistes, productors, intèrprets, representants dels partits polítics i membres de diverses associacions relacionades amb el cinema han fet una mosaic de cine mostrant les pel·lícules que ha estat possible de produir, en part gràcies a la taxa.  

El manifest no és només un text de protesta: conté demandes concretes adreçades tant als grups polítics com al propi Govern Català. “Demanem que els nostres governants i els nostres representants polítics, atesa la injustícia de la mesura del Tribunal Constitucional i els informes jurídics que avalen una possible alternativa, es comprometin a crear el més aviat possible una nova llei per establir una nova taxa de similars característiques”.

Sota el lema #Noafluixem també es reclama que es mantingui el compromís pressupostari i les dotacions econòmiques previstes per aquest any i que en els propers anys es mantingui, com a mínim, la mateixa dotació pressupostària del 2017. “Ho fem perquè, tenint en compte que la lògica de la producció audiovisual es regeix per compromisos plurianuals, una reducció sobtada de les aportacions previstes o reduir-les a un sol any d’aplicació seria fatal pel sector”.

En aquest enllaç al web de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya es pot consultar el manifest complet i a continuació podeu veure totes les entitats adherides a la protesta.

Acadèmia del Cinema Català, Associació de la Indústria del Curtmetratge, Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Catalunya Film Festivals, Cercle de Cultura, CIMA Catalunya, Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya, Clúster de l’Audiovisual de Catalunya, Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya, Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, Guionistes Associats de Catalunya, Productors Audiovisuals de Catalunya, Productors Audiovisuals Federats.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents