Indiana Jones, l’arqueòleg incombustible

- Advertisement -

Si per un personatge es recordarà sempre a l’actor Harrison Ford aquest és, amb permís de Han Solo de la saga Star Wars, Indiana Jones. Un intrèpid arqueòleg que viatja pel món buscant relíquies mítiques i que el porten a enfrontar-se de forma reiterada a un poderós enemic com són els nazis. Ara que tenim a punt la 5a i última entrega Indiana Jones i el Dial del Destí és un bon moment per repassar totes les seves aventures al cinema. 

- Advertisement -

La primera pel·lícula de la saga Indiana Jones va ser ideada per Steven Spielberg (director) i George Lucas (productor). Havia de ser una cinta independent basada en els serials d’aventures dels anys 30 i 40, i que presentaria a un protagonista monòlit. Al més pur estil “heroi que pot amb tots els dolents, salva el dia i s’acaba emportant la noia”. Així va néixer Indiana Jones i la seva primera aventura: Raiders of the Lost Ark, en referència a l’Arca de l’Aliança, buscada incansablement per l’exèrcit d’Adolf Hitler per posseir l’immens poder que, suposadament, amaga en el seu interior.

- Advertisement -

Indiana Jones: crònica d’un èxit

L’espectacular èxit que va tenir el film va fer que la productora Paramount, amb col·laboració amb Lucasfilm, es plantegés seriosament convertir-lo en una saga de pel·lícules, on l’arqueòleg del barret i el fuet hagués de complir una missió a l’estil James Bond, però sense enginys tècnics. Així, a la segona aventura, The Temple of Doom, el seu objectiu és recuperar per a un poblat hindú unes pedres màgiques, i de pas tots els seus nens segrestats, de les urpes d’una terrible secta que habita el temple del títol, per tornar la vida a la terra. Com era d’esperar, aquest segon lliurament va tornar a ser tot un èxit, tot i que Spielberg la considera la seva pitjor pel·lícula, i va convertir a Indy en tot un mite de la cultura popular.

I per passar de mite a llegenda, només va fer falta una altra pel·lícula, considerada la millor de tota la saga, The Last Crusade, en què els Jones, pare (Sean Connery) i fill, uneixen forces per aconseguir el Sant Grial, la copa que Jesucrist va utilitzar en l’Últim Sopar i que conté el secret de la vida eterna, abans que els seus eterns enemics feixistes. Amb un guió esplèndid, unes interpretacions memorables i una direcció impecable, aquesta tercera part és molt més que una pel·lícula d’aventures és ‘La Pel·lícula d’Aventures’ per excel·lència.  

Un llegat que perdura

Amb aquest gran tancament de la trilogia original es feia impossible continuar la saga amb tant d’èxit. Tot i això, Spielberg i Lucas es van tornar a reunir quasi 20 anys després per pressió popular i van desenterrar el seu personatge més icònic, i de pas presentar el seu successor, Shia LaBeouf (Transformers), que hauria de protagonitzar nous lliuraments. L’acollida més aviat tèbia de The Kingdom of the Crystal Skull, que presentava una combinació impossible entre nazis i alienígenes i amb un Indy Jr. que no estava a l’altura, va fer que els seus responsables es plantegessin seriosament posar punt final definitiu a la saga. 

Però, ja sabem que no n’hi ha quatre sense cinc, sobretot per corregir els errors del darrer lliurament. Per això, ja està en preproducció la cinquena part amb Ford i els seus quasi 80 anys, que té prevista l’estrena l’any vinent. La mala notícia és que Steven Spielberg sembla que no té intenció de dirigir-la i cedirà el testimoni a James Mangold (Logan). Tot i que encara s’ha de confirmar quin serà el mcguffin o excusa argumental del nou llargmetratge i a quins personatges implicarà. A Indy, segur que sí. Sense ell no seria el mateix.

On veure-les

Raiders of the Lost Ark (1981): Amazon Prime Video/Netflix
Indiana Jones and the Temple of Doom (1984): Amazon Prime Video
Indiana Jones and the Last Crusade (1989): Amazon Prime Video/Netflix
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008): Amazon Prime Video

- Advertisement -

Podeu trobar més informació sobre la cinquena entrega de la saga en aquest enllaç; el nostre col·laborador Àlex Lascort li va dedicar una columna a aquí; i l’Ovidi Domènech parla així d’una de les parts de la saga.

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents