N. (Mario Casas) és un home profundament ferit que ha decidit renunciar a la seva llibertat per ser feliç. Aclaparat pel seu lliure albir, incapaç de prendre decisions, ha entès que el seu benestar passa per entrar a la presó. Allà, a càrrec de l’Estat, les seves opcions es limitaran, els seus objectius estaran més definits i la seva rutina serà clara. Per això, N. comença a cometre crims de cada cop més grans, enfrontant-se a la sorpresa i desesperació de familiars, psicòlegs i amics.
Un gran director tutelat per un mestre
Amb aquesta premissa, el director Rodrigo Cortés dirigeix Escape, adaptant lliurement la novel·la homònima de Enrique Rubio. Es tracta del seu sisè llargmetratge i el primer des de la seva òpera prima que està rodat en espanyol. D’ençà que va estrenar Buried, amb Ryan Reynolds, ha dirigit a grans estrelles com Cillian Murphy o Robert De Niro i s’ha relacionat amb grans directors de la indústria. En el cas de Escape, es materialitza la bona relació que el director espanyol té amb el mestre Martin Scorsese, que n’és el principal productor.
Per entendre la relació que ténen ambdós directors haurem d’anar-nos-en fins el 2018. El direcror novaiorquès visità Espanya per rebre el premi Princesa d’Astúries, i en aquesta entrega Cortés va fer un discurs elogiant la carrera del director. A partir d’aquesta experiència, ambdós directors van mantenir el contacte, i Cortés va enviar-li una còpia del muntatge final de la seva anterior pel·lícula, El amor en su lugar, que Scorsese va elogiar i va moure fils per a la seva distribució als Estats Units. Més endavant, Cortés va repetir el mateix amb el guió de Escape, que automàticament va fascinar Scorsese fins al punt de voler formar part del projecte.
Un repartiment estel·lar per una pel·lícula inclassificable
Drama? Comèdia? O ben bé les dues alhora? Després del seu pas pel Festival de San Sebastián la crítica no ha dubtat en elogiar tant la feina del director com de tot el repartiment. Però la majoria coincideixen en la dificultat de definir el film, que ja ha adoptat l’etiqueta de inclassificable. Escape es presenta així com un híbrid que marxa la contra de la lògica social, un Comte de Montecristo capgirat, un Shankshaw Redemption en negatiu.
Amb Mario Casas de protagonista principal, l’acompanyen en aquesta estranya aventura actrius i actors de la talla de Anna Castillo, Josep Maria Pou, Blanca Portillo, José Sacristán, Guillermo Toledo, Juanjo Puigcorbé o Albert Pla. Amb un repartiment d’aquesta talla, on s’hi junten els grans noms de l’escena espanyola (amb molt de nom català!) no hi podia haver una producció menor. El caràcter internacional del film no ve només del seu cèlebre productor. La productora francesa The Project també uneix les seves forces a les espanyoles Mogambo, Cosmopolitan TV i el suport de Movistar+ i RTVE.
Escape es projectarà al Festival de Sitges, fora de competició, abans d’arribar a les sales el proper 31 d’octubre.