L’anime més protagonista que mai al Saló del Manga

- Advertisement -

El XXIII Saló del Manga de Barcelona ja està aquí! Enguany, el saló obrirà les portes de l’1 al 5 de novembre, oferint d’aquesta manera un dia més per visitar-lo. I és que aquesta edició compta amb nombroses novetats i la més destacada pels cinèfils és la commemoració del centenari de l’anime. L’exposició 100 anys d’anime repassarà el que ha estat una indústria de cine que va començar l’any 1917, any en que en alguns cinemes japonesos es van poder veure per primera vegada dos curtmetratges de dibuixos animats. El primer es va perdre i no se’n conserven imatges, però del segon sí. Titulat Hanawa Hetokai Meitô no Maki, explicava la història d’un samurai i la seva espasa.

- Advertisement -

Més enllà dels orígens, des dels anys 60, l’animació japonesa ha estat present en televisions d’arreu del món. Amb fenòmens com el de HeidiMazinger Z o Bola de Drac a la petita pantalla, i estudis de referència al cinema com l’Studio Ghibli, o directors amb cada vegada més solera com Makoto Shinkai o Mamoru Hosoda, l’animació japonesa ha captivat la imaginació de diferents generacions d’espectadors de tot el món. Amb aquesta exposició, es farà un repàs de l’evolució de la industria d’animació japonesa, amb els seus títols més destacats, els seus creadors de referència i els moments claus del seu desenvolupament. Una cronologia dels fets que ajudarà a entendre perquè l’anime té aquesta enorme capacitat per seduir a l’audiència.

Els robots treuen el cap

- Advertisement -

La robòtica serà un altre element a destacar d’aquesta edició. En aquest aspecte es presentarà l’exposició Somien els Mechas amb ovelles elèctriques?, dirigida per el nostre col·laborador Oriol Estrada i amb col·laboració amb un altre redactor de El Cinèfil, Jordi Ojeda. Ojeda s’encarrega de la part dels robots presencials amb els quals podrà interactuar la gent. A més, gràcies a la col·laboració amb el Consolat de Japó el es podrà comptar amb la presència del Dr. Takanori Shibata, inventor de la foca robot Paro (la qual va entrar l’any 2002 al Llibre dels Rècords Guiness).

Una altra de les grans novetats és la col·laboració que el Saló ha establert amb el Sónar. D’aquesta fusió n’ha sorgit el Sónar Barcelona Manga amb l’objectiu d’ampliar l’oferta musical del certamen, el qual consistirà en una sessió de DJ japonesos connectats amb l’anime i els videojocs. Aquesta actuació s’oferirà el dijous dia 2 a la tarda al Gran Escenari Cobert de la Plaça Univers.

El cartell acolorit d’aquesta edició ja deixa entreveure tot el que hi podrem veure entorn a aquesta cultura asiàtica, i és que la dibuixant i dissenyadora Victoria Chamizo (més coneguda pel seu pseudònim Kenneos) ha ofert un espectacle de carpes de colors acompanyada per una noia amb kimono molt primaveral. No obstant això, Kenneos ens va deixar aquest passat agost a causa d’una malaltia, i és per això que el Saló ha decidit retre-li un homenatge a través d’una exposició present durant l’esdeveniment. Kenneos era molt coneguda dins l’univers de dibuixants, amb una gran tècnica dins el món del manga. Publicacions com  La dama de las nieves i El hada de cristal, ambdues publicades per Ediciones Babylon, evidencien el talent de la jove.

Pel que fa als convidats, ja hem parlat del Dr. Shibata, però si ens movem al sector del manga i l’anime hi trobem Robico, qui va debutar com a mangaka l’any 2005 a la revista The Desert amb la història Demekinikku. No obstant això, la popularitat li va arribar per la seva obra Tonari no Kaibutsu-kun, 2008 (My little monster o, en espanyol, El mosntruo de al lado), la qual ha estat adaptada a anime i està pendent d’una pel·lícula life action, la qual s’estrenarà l’any 2018. També confirmada hi ha Yoko Kamio, coneguda especialment per la seva sèrie, publicada a Catalunya per Planeta Comic de Hana nochi Hare (No me lo digas con flores). En el món de la música també es rebrà Azumi Inoue, coneguda cantant japonesa qui ha posat veu a més d’un tema de les pel·lícules del famós Studio Ghibli, entre les quals hi ha El meu veí Totoro, El castell al cel i Nicky, l’aprenent de bruixa.

Les entrades ja s’han posat a la venda i hi ha dies que s’ha hagut de penjar el cartell de complet. L’entrada general val 10€, mentre que es podran gaudir d’alguns descomptes que la reduiran a 8. Ara bé, també hi haurà algunes promocions especials en funció del dia o nombre de dies que s’hi desitgi assistir. Per a més informació podeu accedir a la pàgina web.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents