‘Oswald. El Falsificador’, el documental, al ‘Sense Ficció’

- Advertisement -

Què és real i què és fals? Què hem de creure i de què dubtar? Com funciona el món de l’art? Oswald. El Falsificador és un thriller documental que explica la història del farsant més gran del món de l’art; un barceloní carismàtic, irreverent i provocador que ha escapat de la justícia moltes vegades. Es diu que algunes de les seves obres són presents als museus més importants del món i han passat les anàlisis dels majors experts verificadors.

El_Falsificador_1
Oswald Aulestia al costat d’una de les seves falsificacions.

- Advertisement -

El guanyador del Premi Goya a Millor Direcció Novell Kike Maíllo (Alma, 2022) construeix una docusèrie en format thriller que no només presenta un protagonista carismàtic, irreverent i peculiar, que es va veure immers en una trama judicial internacional, sinó que també s’endinsa en el costat més desconegut i fosc del món de l’art. I alhora, reflexiona sobre els límits de la veritat no tan sols en l’univers de la representació pictòrica i l’autoria, sinó també al voltant la televisió, la premsa escrita i, fins i tot, en el món dels records.  

- Advertisement -

Oswald. El Falsificador compta amb el testimoni directe del pintor per recórrer la fascinant història de la seva vida, plena d’excessos i enganys. Amagat darrere unes ulleres de mirall i una gorra, i amb el seu identificatiu bigoti, és difícil saber si el que explica Oswald és real o una invenció dedicada a exalçar el mite. Els testimonis de diverses persones vinculades a ell, dels diversos cossos de policia i també de dos personatges que van passar per la presó per la seva vinculació amb el cas (el marxant italià Elio Bonfiglioli i el nord-americà Michael Zabrin) ajuden a compondre el retrat polièdric d’un home captivador, que s’autodefineix com un pirata, un cínic i barrut entranyable i políticament incorrecte que atrau per la seva personalitat i el misteri de les seves històries. 

Qui és Oswald?

Oswald Aulestia Bach és un pintor de 76 anys nascut a Barcelona i considerat un dels falsificadors d’art més grans del món. Un home sense rostre que va ser reclamat per les autoritats nord-americanes per ser una de les pedres angulars de l’anomenada “Operació Picture”, una investigació de l’FBI, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra i els Carabinieri, per empresonar els responsables d’una de les trames més grans de falsificació d’art de les darreres dècades. 

Oswald-3
Oswald Aulestia (Foto: TV3)

Els experts diuen que les seves falsificacions són d’una qualitat tan extrema que poden passar les anàlisis pericials més exhaustives. També diuen que la seva xarxa de contactes internacionals es va arribar a estendre per tres continents, que va arribar a guanyar una fortuna ingent i que algunes de les seves obres estan exposades a les pinacoteques més important del món. “El Maradona” dels pinzells, com el denominen en alguns articles de premsa, ha fugit en diverses ocasions de les autoritats i semblava una persona impossible de localitzar. O potser ningú havia sabut com fer-ho, fins ara.

Podeu escoltar l’entrevista que li vam fer a Kike Maíllo sobre Oswald. El Falsificador al nostre pòdcast:

El Cinèfil Pòdcast #5: Terrorisme, superherois i falsificadors

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents