Qui serà el nou Capi?

- Advertisement -

Una vegada el Capità Amèrica ha mort, Sam Wilson decideix renegar de l’escut i donar-ho a un museu. Per la seva part Bucky intenta posar en ordre la seva vida i posar punt i final a la seva trajectòria com a Soldat d’Hivern. Mentrestant, apareixerà un nou enemic, un grup terrorista que s’anomena els “Sense Bandera”. Els seus atacs faran que Sam i Bucky hagin de  tornar a unir les seves forces i que aparegui un nou Capità, John Walker.

- Advertisement -

Marvel ens porta, a través de la plataforma Disney Plus, les noves aventura del Falcó i el Soldat d’Hivern en una sèrie de sis episodis que farà les delícies dels fans. Però quines noves aventures i personatges ens trobarem? És una sèrie en la línia de Wandavision?

Repartiment

- Advertisement -

Anthony Mackie torna a posar-se les ales del Falcó. Aquest cop haurà de fer front al dilema de si pot suportar la pressió que representa ser el nou Capità Amèrica o simplement restar com el superheroi alat. Mackie abandona així les ficcions de Netflix per tornar volant a Marvel. Potser és el seu personatge més icònic i es nota per la serietat amb què es pren la seva tasca de representar un símbol que té un caliu molt racial. Tot i això, és el protagonista marvelià de menys empaquetatge.

Sebastian Stan torna com al Soldat d’Hivern, l’antic amic del Capità Amèrica que va ser segrestat i utilitzat per Hydra. Bucky té la intenció de revertir les males accions que va fer mentre era l’enemic. Stan interpreta amb molta intensitat el seu personatge esdevenint el contrapunt d’en Wilson. Per fi rebrà el protagonisme que es mereix en aquesta ficció.

El Falcó i el Soldat d'Hivern crítica català

Wyatt Russell, el fill del gran (i molt estimat per aquest que us escriu) Kurt Russell, és la gran sorpresa de la sèrie. El seu John Walker és potser el millor personatge, amb molts matisos que el converteixen en el més controvertit. Fins al punt que, els ignorants dels haters l’han atacat i insultat a les xarxes socials, obligant-lo a tancar els comptes. Per tant, si la gent confon el personatge amb l’actor diu molt del bon treball fet.

Influències

Dos personatges, en principi, antagonistes condemnats a entendre’s i de diferent origen racial i social? Doncs ja tenim la influència, les buddy movies i la que és per antonomàsia una de les millors de tots els temps Lethal Weapon (1987). Igual que aquella pel·lícula, tenim el component racial i dos protagonistes que en principi no se suporten. Mentre un és solitari: Riggs-Bucky, l’altre és un home de família: Murtaugh-Wilson. Tot i així, formen un equip letal.

Una altra influència la trobem a l’episodi 6 quan en Bucky fa una confessió per trobar la seva pròpia redempció. Aquesta escena recorda a la de Born on the Fourth of July (1989) quan Tom Cruise, ja paralític, explica a la família d’un dels seus companys de batalló que ell va ser el responsable de la seva mort. Clarament, aquesta sèrie no és tan melodramàtica com la pel·lícula d’Stone però les motivacions dels dos personatges són calcades.

Hi ha una conversa a l’episodi 4 entre John Walker i Lemar que rememora una dada del primer film del Capità Amèrica Captain America: The First Avenger (2011), en què el doctor Erskine li diu a Steve Rogers que el sèrum amplifica a més de la força física totes les aptituds interiors, el bo serà més bo i el dolent més dolent. Precisament, aquesta reflexió és la que ens permet entendre el canvi que es produeix en John Walker un cop es pren el sèrum.

- Advertisement -

A l’episodi 3 hi han diferents referències, des de l’utilització dels anuncis dins de la trama, com ja feia el gran Verhoeven a Robocop (1987), com la situació de repudiats dels protagonistes que recorda a la de Mission Impossible – Ghost Protocol (2011), fins la referència a John Wick (2014) amb la societat secreta d’assassins que ofereix recompenses als seus membres per eliminar objectius.

I per últim, Alias hi és molt present. Al primer episodi, de la mateixa manera que en la ficció creada per J.J. Abrams, s’intenta introduir la normalitat del dia a dia d’uns superherois per desmitificar-los, com Abrams feia amb el món dels espies.

Valoració

A diferència de la primera sèrie de Marvel, aquí ens trobem amb una trama molt més lineal i amb menys sorpreses narratives del que va significar Wandavision. En aquest cas s’ha decidit continuar amb el bon rendiment que va generar el segon film del Capità Amèrica, arriscant menys conceptualment i involucrant els herois en una trama més pròpia de l’espionatge.

El Falcó i el Soldat d'Hivern crítica català Disney

Amb un inici espectacular, la sèrie es pren posteriorment amb calma la presentació dels personatges secundaris i els problemes quotidians de Bucky i Wilson. Amb aquesta desmitificació de la qual ja hem parlat, es pretén baixar els déus moderns del seu particular Olimp fins al fang dels més insignificants mortals. Hem de dir que els dos protagonistes compleixen amb els seus rols, essent Stan el més beneficiat. Segueixo creient que Mackie no té el carisma suficient per ser el protagonista, com ja li va passar amb la segona temporada d’Altered Carbon. Tot i això, els moments més reivindicatius són seus.

Per altra banda, Wyatt Russell està perfecte com el nou Capità Amèrica, un heroi condecorat que haurà de suportar la càrrega de l’admiració que el públic té pel desaparegut Steve Rogers. La seva evolució de personatge simpàtic cap a revers tenebrós de Rogers analitza en la seva persona el dilema de l’abús de poder dels superherois que no rendeixen comptes amb ningú, que tindrà el seu clímax a l’episodi 4. Aquesta problemàtica ja la van portar al cinema Marvel i DC i és una reiteració argumental molt freqüent en el món dels còmics: qui vigila aquells que ens protegeixen.

Com tot el que fa Marvel, els efectes especials són d’última generació i aporten realisme en aquest món de fantasia. La factura és a un gran nivell però li manca una trama més elaborada. Aquest és el seu handicap, uns enemics sense carisma i amb unes motivacions poc desenvolupades. I aquest és el problema, mentre a qualsevol pel·lícula clàssica de superherois el personatge més important era l’enemic (com passa amb els dos Batmans de Burton o fins i tot les últimes de Nolan), en aquest cas es pretén desenvolupar amb més amplitud els dos protagonistes i els seus dilemes morals per sobre de la missió o la multitud d’enemics que hi sorgeixen. Els “sense banderes” i el seu lideratge, en Karli Morgenthau, no creen la simpatia o empatia necessària en l’espectador que permeti alhora crear la lluita interna necessària en Wilson per entendre les seves reivindicacions (molt més elaborades en els còmics on, per cert, el personatge era masculí). Això es resol amb massa rapidesa. Per sort, tenim al gran Daniel Brühl que torna a agafar el seu personatge de Zemo, l qual acaba convertint-se en un robaescenes de llibre, dotant-lo d’un carisma que s’agraeix.

Veurem cap a on es dirigeixen les noves aventures de Wilson i Bucky, però per ara sabem que ja es treballa en el guió de la nova pel·lícula de Falcó, quan per mi el personatge interessant és el Soldat d’Hivern. Dintre del final de la sèrie es deixen algunes línies argumentals obertes que prometen moltes sorpreses i que ampliaran el ja extens univers cinematogràfic de Marvel. Com a totes les ficcions de la casa que dirigeix Kevin Feige, estigueu atents a les escenes postcrèdits.

Veredicte

Agradarà a: Els fans del Marvel més convencional amb rerefons reivindicatiu.

No agradarà a: Qui busqui grans antagonistes i trames més elaborades.

Enganxòmetre:  8,5

Nota:  7

- Advertisement -
Luis Flores
Nascut l'any 1983. És llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra. Els seus articles a 'El cinèfil' són la seva primera col·laboració en un mitjà de comunicació sobre cinema però la seva afició ve de molt lluny: amb només tres anys els seus pares el van portar a veure "Big trouble in Little China" i sense saber-ho van marcar-lo de per vida. Entre els seus gèneres preferits hi ha el cione d'arts marcials, els thrillers i a la ciència ficció.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents