El Sant Cugat Fantàstic ha tancat la seva edició més popular amb molts premis al cinema català i un augment del públic i els convidats. El film que s’ha endut la major glòria és el brasiler Mal Nosso (Our Evil) de Samuel Galli amb el Premi a la Millor Pel·lícula mentre que el guardó al Millor Director és pel gallec Andrés Goteira per la seva òpera prima Dhogs. El jurat, format per la periodista Karen Madrid, l’actor Àlex Maruny i el director Marc Martínez Jordán, han volgut que el premi al Millor Guió recaigués en el film de Cosima Doronnitzer Lladres del temps, esdevenint el primer documental premiat de la història del festival. El jurat també ha atorgat una menció especial a Sant Martí, el film català que va inaugurar el 4t Sant Cugat Fantàstic dirigit per Albert València i David Ruiz “pels seus mèrits tècnics i la capacitat de construir un slasher 100% català amb referents molts propers”.
En l’apartat dels curtmetratges el reconeixement al Millor Curt ha recaigut en la producció catalana R.I.P. de Caye Casas i Albert Pintó i el reconeixement al Millor Curtmetratgista se l’ha endut Pablo Pastor per Bye Bye Baby. El Millor Guió de curtmetratge ha estat el de Marisa Crespo i Moisés Romera pel seu curt 9 pasos. En l’apartat dels curtmetratges també hi ha hagut una menció especial per Caronte de Luis Tinoco “per l’atreviment del projecte l’excel·lència en l’execució i la seva dificultat tècnica”.
El premi del públic ha estat per la pel·lícula de clausura del festival Drácula de Denise Castro que després de rebre un guardó a Transilvània s’estrenava a cassa al Sant Cugat Fantàstic. Caronte ha estat el curt preferit del públic en una edició on hi havia 16 curts i 14 llargs a competició.
Els Premis de la Crítica, que s’han atorgat per 3r any consecutiu en col·laboració amb l’Associació Blogos de Oro, han premiat la producció nord-americana Mom and Dad i el curtmetratge català Caronte. Professionals de la informació d’El cinèfil, Cine de Patio, L’Escriba i Cinema Fantàstic han estat els membres del premi de la crítica. En total la meitat de les produccions guardonades entre curts i llargs han estat pel continguts fets a Catalunya.
En aquesta 4a edició ha lluït especialment el talent nacional tant en les pel·lícules de la secció oficial com en les activitats paral·leles a les sessions de cinema. En total han 20 directors de cine i més de 30 actors han visitat el Sant Cugat Fantàstic per presentar els seus treballs, assistir a les projeccions o participar de les propostes alternatives del festival. També ha estat l’edició més multitudinària del Sant Cugat Fantàstic que per primer cop ha superat els 1.000 participants entre les projeccions de cinema i les més de 12 activitats que s’han celebrat a la ciutat entre el 14 i 17 de juny.
Han contribuït a aquest augment de la participació dues de les novetats d’enguany: la projecció a la fresca de la producció catalana Framed i la Zombie Adventure que va sumar l’activitat esportiva al festival. També han acollit més públic que l’anterior edició la sessió de Microteatre a la Fresca i les diverses xerrades i taules rodones. La visita de Joan Pera, dos monogràfics sobre el cinema i les sèries dels 80, una retrospectiva sobre Frankenstein i l’exposició centrada en el personatge Japonès Totoro han fet que la Sant Cugat hagi respirat molt més cinema del que és habitual durant quatre dies.
Palmarès complet
Premis del jurat
Millor Curt: RIP de Caye Casas i Albert Pintó
Millor Director de Curt: Pablo Pastor per Bye Bye Baby
Millor Guió de Curt: 9 pasos, Marisa Crespo i Moisés Romera
Menció especial: Caronte de Luis Tinoco per l’atreviment del projecte l’excel·lència en l’execució i la seva dificultat tècnica.
Millor pel·lícula: Our Evil de Samuel Galli
Millor director: Andrés Goteira per Dhogs
Millor Guió: Lladres del temps, Cosima Daronnitzer
Menció especial: Sant Martí pels seus mèrits tècnics i la capacitat de construir un slasher 100% català amb referents molts propers
Premis de la crítica
Millor pel·lícula: Mom and dad de Bryan Taylor
Millor curt: Caronte de Luis Tinoco
Patrocinis i suports
Tal com informa l’organització el Sant Cugat Fantàstic és possible gràcies al suport d’Estrella Damm, patrocinador principal de l’esdeveniment, la col·laboració d’institucions públiques com l’Ajuntament de Sant Cugat i el Teatre-Auditori i el compromís d’empreses com Cinesa i HP entre d’altres.