‘Doctrina’: viuries en un poble on hi ha un exviolador?

- Advertisement -

Abans de Pàtria, el director Joan Frank Charansonnet i el seu equip van rodar un film que convida a la reflexió i ens planteja preguntes sobre conceptes com el perdó i la redempció dels criminals. L’argument ens porta a dos moments temporals. La trama gira al voltant d’un violador i assassí en sèrie, que porta vint anys a la presó i que surt en llibertat gràcies a l’anul·lació de la doctrina Parot. La seva sobtada sortida al carrer no agradarà a tothom… Serà que ningú vol viure en un poble on hi ha un criminal per molt que hagi pagat el seu deute amb la societat.

- Advertisement -

Segons el director, aquest és un film que connecta directament en la línia de cinema independent de mirada inquieta i reflexiva que ja va conrear a la seva òpera prima Ànima (2014). Charansonnet explica que la pel·lícula té dues parts molt diferenciades. La primera ens permet entrar dins la ment del criminal per entendre l’origen de la maldat i els actes brutals que va cometre en el passat. En aquest pròleg també recordarem com va ser la seva estada a la presó i el seu viatge psicològic. La segona part ens convida a la reflexió i el debat social al voltant de la reinserció i fa una gran pregunta al espectador: tothom es mereix una segona oportunitat?”

- Advertisement -

Doctrina Joan Frank Charansonnet

Doctrina és un film cru i real, no exempt d’espiritualitat i poesia en la línia d’Ànima i a la vegada és una pel·lícula de rabiosa actualitat” explica Charansonnet que recorda com recentment ha estat notícia la sortida de la presó del violador de la Verneda. “Com el cas del nostre protagonista de ficció, en Victor Ribas (Efrén Casas de jove i Jordi Reverté de gran,) surt en llibertat després de 20 anys de condemna formulant desenes de preguntes a la ciutadania sobre la reinserció”. El director recorda que Doctrina, a més, també té dues subtrames molt interessants i actuals com són violència masclista i el terrorisme islàmic que surt analitzat a través dels ulls del excorresponsal de guerra i periodista Santi Girbau (Dani Bernabé) encarregat d’entrevistar al reclús el dia abans de la seva definitiva posada en llibertat. “Amb Doctrina vull remoure les entranyes dels espectadors perquè com a societat no abaixem el cap i prenguem consciència per tal de trobar solucions i combatre, des de l’amor, els actes injusts, covards i malalts que per tristesa succeeixen en les nostres societats actuals”, conclou Charansonnet.

El film està protagonitzat per Jordi Reverte i Efrén Casas en el paper del adult i jove violador respectivament acompanyats de Dani Bernabé, Alba López , Montse Ribadellas i Susanna Plana entre d’altres. La reacció de la ciutadania i la del propi ex convicte ens conviden a reflexionar sobre conceptes com el càstig, el perdó i la dicotomia entre la bondat i la maldat humana. La pel·lícula està dedicada a la memòria de tres dels actors que van formar part del repartiment i que per desgràcia ens han deixat durant aquests dos anys: Bertus Companyó, Valentí Raurich i Marcel·la Charansonnet (mare del director).

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents