‘La escopeta nacional’ torna als cinemes

- Advertisement -

Cent anys del naixement es diuen ben aviat, però enguany celebrem aquesta efemèride del director espanyol Luis García Berlanga, nascut el 1921 i mort el 2010. Això no es podia celebrar de cap altra manera que retent homenatge al seu cinema i vestint les sales de nou amb algunes de les seves obres. Així doncs el 18 de juny es podrà veure L’escopeta nacional (1978) i el 20 d’agost, Moros i Cristians (1987). Aquesta reposició arriba a les sales de la mà de la distribuïdora catalana A Contracorriente Films, amb col·laboració amb Impala i Estela Films.

- Advertisement -

A part, i a més del director, també es retrà homenatge a Luis Ciges, també nascut el 1921 i mort el 2002. L’actor apareix tant a L’escopeta nacional com a Moros i Cristians, entre moltes altres obres de Berlanga. Més enllà de la feina, també els unia una molt bona amistat.

- Advertisement -

I, espereu-vos, que això no és pas tot. A finals d’any es publicarà en Blu-ray una edició especial per a col·leccionistes de Moros i Cristians, nominada a 4 Premis Goya, amb Verónica Forqué com a guanyadora a millor actriu secundària. El film explica el viatge a Madrid d’una singular família de torroners en contra de la voluntat del patriarca familiar, don Fernando Planchadell, a qui dona vida Fernán Gómez. Compta amb guió del mateix Berlanga i Rafael Azcona i alguns dels exteriors van ser rodats al municipi alacantí de Xixona.

El tercer a celebrar centenari de naixement és també, precisament, Fernando Fernán Gómez, i no hi ha millor manera d’homenatjar-lo que vincular-lo amb l’obra de Berlanga. Tot i així, A Contracorriente també li retrà un homenatge molt especial a partir del 28 d’agost en què s’organitzaran esdeveniments i reposicions.

Berlanga va ser un dels director de cinema espanyol més emblemàtics i influents amb una llarga filmografia, i amb obres tan importants com Benvingut, Mister Marshall!(1953), El Botxí (1963) o Plácido (1961). Per molts és un dels grans referents de la cinematografia ibèrica.

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents