Amor, guerra i èpica a ‘Barcelona 1714’

- Advertisement -

La pel·lícula Barcelona 1714, dirigida per Anna M. Bofarull, arriba a aquest 2020 a TV3 el dia de la Diada. Concretament 306 anys després dels fets que explica. L’emissió serà la matinada del dia 11, o sigui, ja el dia 12 a les 00.50 després de la Gran Pel·lícula. El film es va estrenar el setembre de l’any passat i va ser el film inaugural de la 12a edició del FIC-CAT en la que la seva premiere mundial.

- Advertisement -

Els estralls de la Guerra de Successió a la Barcelona de fa més de 300 anys són el marc referencial d’una cinta que no busca la cronologia de la guerra sinó una història d’amor entre pólvora i agitació política. Barcelona 1714 va tenir un llarg procés de post-producció entre Catalunya i Colòmbia al llarg quatre anys que va culminar amb l’estrena el 2019.

- Advertisement -

Amor i guerra en una Barcelona assetjada

Guerra, passió, traïció i resistència són alguns dels ingredients de la primera gran producció rodada en català ambientada a la Guerra de Successió del segle XVIII. Per sobre de tot, però Barcelona 1714 explica la història d’amor de l’Agnès, una jove que intenta sobreviure en una ciutat on l’empremta de la guerra està present a cada racó. Amb la vitalitat de la seva joventut, l’Agnès aspira a viure, a fugir de Barcelona, fet que no pot entendre en Jan, l’home a qui estima, un jove oficial dedicat en cos i ànima a la defensa de la seva terra. Mentrestant, 40.000 soldats es preparen per assaltar Barcelona. 6.000 homes estan disposats a defensar-la fins a la mort. El fil conductor de la trama, doncs, serà la relació entre els dos joves en un context que cada cop fa més difícil la seva relació.

Barcelona 1714 és, a més, un projecte internacional ja que l’estudi colombià de postproducció Laburo Digital s’ha encarregat d’efectuar els efectes visuals, la creació dels escenaris 3D i la composició de plans. El rodatge, que es va dur a terme els anys 2013 i 2014, combina actors gravats en platós de cinema amb un rerefons digital en 3D que ha desenvolupat en gran part l’estudi colombià amb la supervisió de l’empresa catalana Free Your Post. En una primera etapa de postproducció també hi va participar l’Escola FX Animation i els alumnes del Màster d’animació de la Universitat Pompeu Fabra així com la jove empresa catalana Morning Star.

Un dels fets destacats que subratlla la productora és l’ambició del projecte que es tradueix en el fet de tirar endavant una gran producció amb un rerefons històric i bèl·lic des de la innovació i el risc audiovisual, utilitzant el rodatge amb croma (pantalla verda) i el disseny en 3D gairebé exclusivament durant tot el metratge. El lideratge d’aquesta part ha recaigut en el reconegut supervisor de postproducció Rafael Galdó responsable de la postproducció de films com Blancaneus, Balada triste de trompeta, o els més recents Toro, La llum d’Elna i la sèrie Merlí.  D’aquesta manera, Barcelona 1714 ha fet una clara aposta estètica per crear un estil visual propi que mai no s’ha vist en una producció catalana. El muntatge final de la pel·lícula té una durada de dues hores.

El càsting de Barcelona 1714 està format per una fornada excepcional de joves i veterans intèrprets de l’audiovisual català. Els protagonistes són Alba Brunet i Bernat Quintana i entre els actors de repartiment destaquen Juanjo Puigcorbé, Àlex Casanovas, Miquel Sitjar, Francesc Garrido, Ferran Carvajal, Mikel Iglesias, Oriol Grau, Fermí Fernández, Txe Arana, Joan Negrié, Mercè Rovira entre molts d’altres. Al llargmetratge també hi ha aparicions especials de l’actor Toni Albà, Lluís Gavaldà (cantant d’Els Pets), Joan Fortuny (músic de la Companyia Elèctrica Dharma) i els periodistes Elisabet Carnicé i Raquel Sans. També més de 1.000 extres van participar en la producció. Produïda per KaBoGa, la cinta té un pressupost de 1’6 milions d’euros.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents