Els fets que va tenir lloc a Balandrau ara fa 25 anys esdevindrà una pel·lícula dirigida pel cineasta català Fernando Trullols. Es tracta de la seva òpera prima inspirada en fets reals i basada en la novel·la Les tres nits del torb i un Cap d’Any del meteoròleg Jordi Cruz. Es tracta de la pitjor tempesta que ha tingut lloc als Pirineus catalans i que va provocar la mort de nou excursionistes barcelonins d’entre 27 i 50 anys l’any 2000. Compta amb guió de Danielle Schleif i és protagonitzada per Álvaro Cervantes, Bruna Cusí i Marc Martínez. Completen el repartiment Pep Ambrós, Francesc Garrido, Àgata Roca, Anna Moliner i Jan Buxaderas entre d’altres.
La pel·lícula narra una història real, humana i universal que va fer canviar els protocols d’actuació dels rescats de muntanya. La trama se centra en un grup d’amics que, el 30 de desembre del 2000, es van disposar a ascendir el Balandrau. El sol acompanya als muntanyencs fins que, en qüestió de minuts, tot canvia. Un torb imprevisible desencadena la pitjor de les tempestes de la història dels Pirineus.
Un llargmetratge de ficció inspirat en fets reals
Lastor Media (Creatura, Mediterráneo) Vilaüt Films (Alcarràs, El maestro que prometió el mar) Goroka Contents (Crims, Tor), Balandrau Films AIE i 3Cat es complauen a anunciar l’inici de rodatge de Balandrau. La pel·lícula arribarà properament als cinemes de la mà de Filmax.
El rodatge transcorrerà durant 7 setmanes a la Vall de Boí i a Camprodón i, pel que fa a estacions d’esquí, concretament a Boí Taüll, Vallter 2000 i Port Ainé, les tres gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). També hi ha una part de filmació en un gran plató (Barcelona).
‘Balandrau’: Un homenatge als que van marxar
La cinta profunditzarà la història des de la ficció, amb rigor, sensibilitat i respecte. “És un cant a la vida i un homenatge als que van marxar”, esmenta el director i també “a la gesta dels bombers per tal de rescatar-los.” Aquest sinistre va fer canviar els protocols d’actuació dels rescats de muntanya i va ser l’embrió de l’actual Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat.
Per a recrear les seqüències més impactants de la pel·lícula, s’ha comptat amb la col·laboració de bombers de la Generalitat de Catalunya, que inclou l’assessorament d’experts en rescats. Així mateix, la recreació de la tempesta el rodatge a plató comptarà amb els millors professionals del sector, sent un dels rodatges de major complexitat tècnica del cinema català.