2016, l’any que l’IVA del cine es va quedar al 21%

- Advertisement -

L’any 2012 l’IVA del cine era del 8%. L’estiu d’aquell any el govern espanyol capitanejat per Mariano Rajoy va fer valer la seva majoria absoluta per aprovar una pujada a aquest impost en matèria cultural. Les entrades de cine van gravar-se llavors amb un 21% fent que, òbviament el seu preu augmentés. L’any 2016 acabarà (amb un govern nou o un de provisional sense que aquesta mesura canviï.  

web cinema seats

- Advertisement -

Segurament aquests dies haureu escoltat que hi ha un nou debat d’investidura a Madrid i que el PP i Ciutadans han arribat a un acord d’investidura… Un acord que sembla que no arribarà gaire lluny sense altres suports però no és aquí el lloc per parlar d’això. El que potser sí que val la pena esmentar és que la rebaixa de l’IVA cultural que han pactat Mariano Rajoy i Albert Rivera deixa fora el cinema. El document que recull els 150 compromisos “per millorar Espanya” inclou la reducció de l’IVA, en el seu article 89, per “els espectacles en directe”. Concerts, teatre o dansa es podrien beneficiar de la mesura però el cinema no.  

- Advertisement -

Ciutadans portava la rebaixa de l’IVA cultural al seu programa però el cine ha estat una de les concessions que el partit taronja ha fet al PP. Albert Rivera admet que ha estat una cessió difícil… “És la renúncia que més mal em fa. Tot i que el pacte preveu reforçar la Secció Segona de la Comissió Sinde i això permetria fer un pas de gegant en lluita contra pirateria, la qual cosa beneficiària també al cinema. Entenc, però, que és un flac consol”.

Tant la Confederació de Productors Audiovisuals (FAPAE) com la Federació de Cine d’Espanya han mostrat la seva perplexitat i descontent amb el tema. Malgrat tot, el cert és que en el millor dels casos (des del punt de vista del cinema) caldrà esperar a unes terceres eleccions. En cas que Mariano Rajoy sigui investit president per segon cop haurem d’esperar una legislatura més per veure si l’IVA de les entrades de cine torna a les quotes que mereix. No oblidem que l’IVA cultural de l’estat espanyol és dels més alts d’Europa. Per posar alguns exemples França el té al 5,5%, Alemanya al 7%, Itàlia al 12% i Portugal al 13%.

 

- Advertisement -
Article anteriorEls horrors de ‘Gernika’ al cine
Article següentTV3 fa por
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents