“Un no pot cancel·lar allò que el fa riure” 

- Advertisement -

William Miller (1978) és un actor hispano-britànic, fill de pare nord-americà i mare britànica, establert a Salou des de la seva infantesa. Va estudiar Història i Arqueologia i va cursar estudis d’art dramàtic a l’Aula d’Art Dramàtic de la Universitat Rovira i Virgili, i des del 1998, treballa com a actor a Espanya, Mèxic i els Estats Units. Ara fa el salt a la direcció amb WTF???! (What The Fuck???!), una sitcom de la qual ja ha rodat el pilot a la capital de la Costa Daurada amb actors de la talla d’Irene Visedo, Fele Martínez o Cristina Gallego, entre altres. Parlem amb ell per conèixer la gènesi del projecte, els seus reptes i motivacions.

Com sorgeix el projecte?
El guió del projecte el tenia des de feia uns quants anys. Al principi, el vam intentar rodar a Madrid amb Alejandro Ibáñez Serrador, fill de Narciso (Chicho), com a productor, i els meus companys de viatge en aquell moment: Borja Echeverría, Pablo Lapastora i Jordi Aguilar. Després vaig provar d’aixecar el projecte a Mèxic amb el productor Rigoberto Castañeda, preparant una mena de teaser en què volíem rodar dos sketchs amb diversos actors espanyols, com Joaquín Cosío i Christian Vázquez. Però, va arribar la pandèmia i es va cancel·lar el projecte. Vaig aprofitar el confinament per convertir els sketchs en un guió per a un pilot i, quan vaig poder, el vaig començar a moure en el mercat, però, en ser un producte de comèdia tan diferent va ser difícil de vendre sobre paper. Llavors va ser quan vaig decidir rodar el pilot amb la productora de Salou, Qstom Films.

“El meu padrí és Terry Gilliam (Monty Python) i porto la comèdia surrealista i absurda amb mi”

- Advertisement -

Com definiries el projecte en poques paraules?
És una comèdia situacional de l’absurd, però en to molt realista. Pel que fa al guió, algunes de les referències serièfiles son Friends, The Boys, After Life o Black Mirror. I pel que fa a la direcció, els meus referents van des de Tim Burton, passant per Quentin Taratino i acabant per Wes Anderson, entre altres. Tots ells tenen una visió molt personal de com veuen el món a través d’una lent i això és el busco com a realitzador. 

- Advertisement -

WTF
Rodatge de ‘WTF’.

El projecte va començar com una sketch comedy per convertir-se en una sitcom
Així és. L’sketch comedy aquí a Espanya ha tingut pocs intents i poc fructífers. Jo que vinc de la cultura britànica, la comèdia surrealista i absurda és un gènere que sempre m’ha agradat i conec molt bé. No diré que tinc facilitat per a escriure comèdia, perquè és difícil, però tinc els tempos al cap i els diàlegs, al ser actor, em puc ficar a la pell de cada personatge. Tot això és més fàcil amb una sitcom que una sketch comedy.

“Com més reals són els personatges en una situació surrealista, millor funciona la comèdia”

Com vas convèncer a tants actors a participar en el projecte?
Primer de tot, perquè tots ells són amics de professió que fa molts anys que ens coneixem i hem treballat junts, i confien en mi, tot i que, en un principi, no l’entenien massa i em deien si m’havia tornat boig (riu).

Pel que fa al guió, què destacaries?
Sobretot que, a través del surrealisme i l’absurd, amplifiquem els problemes a què ens enfrontem la gent de la nostra generació. I a través de la sàtira i la comèdia, abordem temes polèmics i delicats. Perquè si la crítica la fas a través de la comèdia, un no pot cancel·lar allò que el fa riure. 

“Si posem límit a la comèdia, ens estem posant límits com a éssers humans, ja que l’humor és intrínsecament humà i posar-li límits és atemptar contra la nostra naturalesa”

Per què la decisió de rodar la sèrie a Salou?
Perquè m’estimo molt el meu poble i m’estimo les persones que l’estan portant ara. Si alguna cosa té Salou és que ens coneixem tots els que vivim aquí i tothom s’ha bolcat en el projecte, començant per l’ajuntament, així com empreses grans i petites de sectors diversos. Si el consistori vol posar en marxa el Salou Film Office, amb l’objectiu d’atreure i facilitar la feina als equips de producció i fomentar el municipi com a plató de rodatge, cal demostrar-ho amb projectes i amb professionals del territori.

WTF
Rodatge de ‘WTF’.

Quin és el timing del projecte?
Ara que ja tenim llest el rodatge del pilot, toca la feina de postproducció. Després de Nadal, el començarem a moure. I, si tot va bé i trobem una plataforma o cadena interessada, a mitjan any vinent, ja podríem estar rodant la sèrie.

Estàs treballant amb algun altre projecte de futur?
Ara mateix estic escrivint el guió d’una pel·lícula de terror, que l’acció tindrà lloc a la província de Tarragona i contindrà flashbacks a l’època romana, gràcies als efectes especials de l’equip responsable de films com Chappie o Elysium.

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents