El cinema és una de les opcions d’oci més populars i més consumides per la gent. Només a l’Estat Espanyol hi ha més de dos milions de persones que tenen algun tipus de discapacitat audiovisual que els impedeix gaudir del cinema al cent per cent i de manera independent. La Universitat Carlos III de Madrid, feia anys que comptava amb una tecnologia capaç d’apropar el cine a aquestes persones que pateixen alguna limitació sensorial i, de la mà de José Ramon Riera i Fernando Villamanta van fer possible la primera aplicació mòbil que permet a les persones amb aquest tipus de discapacitats poder gaudir del cinema de forma autònoma.
A les teves mans
A través de la seva tecnologia, WhatsCine és capaç d’apropar tant el cine com la televisió a aquest volum de la població i, ho fan mitjançant tres tipus d’accessibilitats: la visual, l’auditiva i el llenguatge de signes. Des de la seva creació l’any 2013, WhatsCine ja està present en més de 500 sales de cinema, repartides en 44 complexos dels exhibidors com Cinesa o Yelmo i, ha fet accessibles més de 60 pel·lícules d’estrena com ara La leyenda de Tarzan, Mascotas o El hombre de las mil caras. L’app està disponible per a sistemes operatius iOS, Android i també és compatible amb les ulleres Epson Moverio BT-100, que mostren en les seves lents el llenguatge de signes o els subtítols de la pel·lícula.
L’aplicació capta deu segons d’àudio i localitza el punt exacte de la projecció, en aquest moment, activa una de les tres opcions. En el cas dels subtítols i el llenguatge de signes, apareixen a la pantalla de l’smartphone o la tauleta i, és l’usuari el que decideix i estableix el ritme. En el cas de l’audiodescripció, s’han d’utilitzar auriculars per no molestar a la resta d’espectadors, això sempre i quan s’estigui en una sala de cinema.
L’aplicació no només es pot gaudir als cines, a casa també. Gràcies a un acord amb Movistar+, a través de l’aplicació Movistar+ 5S només es necessita una bona connexió Wifi o comptar amb 3G o 4G. De la mateixa manera que en el cine, s’ha de sincronitzar el contingut de la televisió amb el de l’aplicació i seleccionar el tipus d’accessibilitat. Els usuaris d’aquesta aplicació poden gaudir d’unes 35 pel·lícules i 70 capítols de sèries al mes, que es renoven de manera mensual.
Ampliant horitzons
Actualment es troben en un procés d’ampliació de capital, en la qual diferents inversos aposten per aquesta aplicació i a través d’una Borsa Social poden fer les seves aportacions. Dels 300 mil euros necessaris per començar aquesta expansió, ja compten amb més de 250 mil. El total dels diners aconseguits, es destinaran en la seva totalitat a obrir i fer operativa l’oficina de Miami (Estats Units), de la mateixa manera que es començaran les negociacions amb quatre països de Llatinoamèrica (Brasil, Colòmbia, Perú i Xile).
En una primera instància es recorrerà a les sales de cine i posteriorment a les televisions, tant privades com de pagament, a través de Telefònica. Aquest acord aconseguirà acostar a uns 60 milions de persones amb discapacitats audiovisuals el cinema i, el podran gaudir de forma autònoma i respectuosa.