Visita al Museu Marilyn Monroe de Sant Cugat

- Advertisement -

Una de les rosses més carismàtiques, seductores i glamuroses del cinema és sense cap mena de dubte Marilyn Monroe. Va ser durant el segle XX una de les grans estrelles del cinema nord-americà, amb una trentena de pel·lícules al seu currículum, 22 cançons i centenars de fotografies que avalen la seva trajectòria artística i després de la seva mort es va convertir en tot un mite. A Sant Cugat hi ha situat el Museu Marilyn Monroe, el primer museu d’Europa que disposa d’una biblioteca dedicada exclusivament a la seva figura, a part, de diferents objectes pertanyents a Monroe.

Norma Jeane

- Advertisement -

Frederic Cabanas és un reconegut pintor, fotògraf i escriptor santcugatenc que a més és un fan incondicional de Monroe i fa més de 40 anys que es dedica a la recopilació d’objectes i documents sobre l’actriu. Aquesta fixació amb Monroe ve donada principalment per la condició d’artista de Cabanas, que va trobar en ella una musa, “buscava una model que em satisfés i em donés tot el que jo necessitava”, explica. Durant la seva recerca, va trobar unes fotografies de Marilyn i com que no en va tenir prou va seguir buscant. Així és com es va iniciar la seva relació amb Monroe, que ell va descobrir en el seu vessant com a model més que com a actriu.

- Advertisement -

Segons Cabanas el que el va captivar d’ella va ser el seu poder d’atracció que descriu com a sobrenatural, “ella va notar que tenia un poder fora del normal que la va portar a aconseguir tot el que volia”, explica i afirma “em vaig quedar atrapat amb ella”. Per altra banda, la seva faceta com a col·leccionista el va portar a voler aprofundir més en la seva vida i centrar-se només en ella i, finalment a obrir un espai de caràcter fixe dedicat a la seva figura i que és “únic al món”, ja que, se n’han fet altres exposicions però sempre temporals. És un espai “pensat perquè el dia que jo falti, això es mantingui, o almenys aquesta és la meva esperança”, comenta Cabanas.

museu marilyn monroe

Arxiu Frederic Cabanas

Tot el que està exposat al museu és seu i, en un principi, ho tenia tot guardat a casa seva però molta gent li demanava de visitar-la i amb el temps l’espai se li va quedar petit, va haver de buscar un nou emplaçament per poder-hi encabir tota la seva col·lecció. La recerca de llibres i objectes no sempre va ser fàcil, sobretot anys enrere quan l’era digital no estava tant al dia, “aconseguir un llibre sobre Marilyn era molt difícil i ho feia amb molta paciència i voluntat i enviant milers de cartes arreu del món”, explica Cabanas.

La destacada col·lecció de peces que s’exposen permet fer un repàs biogràfic a la trajectòria de Marilyn Monroe, aconseguint endinsar-se en l’univers glamurós de l’actriu. Així mateix l’arxiu presenta una biblioteca, l’essència de la col·lecció, que conforma el fons literari més extens del món dedicat a l’actriu, amb més de 2.500 exemplars. Cabanas va començar a recopilar els llibres sense cap més intenció que gaudir-ne, però en fer el traspàs al museu es va adonar que “la biblioteca acabarà sent en si un element museístic, una relíquia, un objecte més de culte”.

museu marilyn monroe

Tots aquells interessats a endinsar-se en les interioritats de la vida de Monroe ho poden fer al museu, sigui per lliure o, amb una visita guiada conduïda pel mateix Frederic Cabanas (un cop cada tres mesos, les properes el 21 de gener, 22 d’abril, 15 de juliol i 21 d’octubre, a les 12 h).

Últimes paraules

L’afició pels llibres de Frederic Cabanas el va portar a obrir una editorial i a escriure ell mateix les seves pròpies obres, algunes de les quals, evidentment, sobre la seva musa. Avui dia té al mercat quatre volums que tenen a Marilyn Monroe com a protagonista i, actualment, està treballant en un nou llibre que serà el cinquè que li dedicat.

Una de les peces exposades al museu és un estoig amb un bolígraf Montblanc que Truman Capote li va regalar a l’actriu, un objecte que a molts dels visitants els pot passar inadvertit però que té una gran rellevància. Durant més de cinquanta-cinc anys, aquest estoig ha guardat les últimes paraules de Marilyn Monroe. Cabanas va descobrir un paper amagat, una carta de caràcter personal de Monroe destinada a Truman Capote a qui volia tornar el bolígraf.

- Advertisement -

museu marilyn monroe

El llibre se centrarà en aquesta carta i explicarà amb detall què hi deia. “Entenem que tindrà una repercussió mundial, fins al punt que m’atreveixo a dir, que no hi haurà biografia nova que es faci sobre Marilyn sense agafar paràgrafs i fragments d’aquesta carta”, sentencia Cabanas i, el motiu és pel seu contingut però sobretot perquè la va escriure deu dies abans de morir i “allà diu moltes coses i es reflecteix molt del que va passar després de la seva mort. Són les últimes paraules de la Marilyn Monroe i les tenim nosaltres”.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents