L’altre dia vaig anar al supermercat. No hi havia aigua, no hi havia carn, no hi havia iogurts, ni llegums, ni llet… De verdura encara en quedava, eh! No sé per quin motiu paranoics carreguen tones de paper higiènic i deixen el bròquil, i encara haig d’esbrinar què fan amb el paper a part d’allò que és evident. Seguim, que em despisto! Això que deia: que es buiden supermercats, s’omplen els dipòsits, es tanquen escoles, es fuig a la muntanya, les televisions i les ràdios parlen 24/7 del virus. Pandèmia. En un acte de reflexió, però, vaig tenir la sensació que tot allò ja ho havia vist o viscut abans. Una senyora que comprava pernil dolç a la xarcuteria del supermercat m’ho confirmava dient a la dependenta: “Nena, quin desastre… Això és com a les pel·lícules!” Bingo! Aquesta situació tan estranyament familiar alhora que sorprenent l’hem vista en totes aquelles pel·lícules que ens ha mostrat què podria passar si hi hagués un virus devastador. Doncs el virus ja és aquí, i per això he volgut fer un recull de pel·lícules sobre aquesta temàtica, això sí, no apte per a hipocondríacs.
Contagion
Contagion (2011) és potser una de les pel·lícules que millor representen els efectes d’una pandèmia. Amb un repartiment de luxe que aplega actors com Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Jude Law i Gwyneth Paltrow, en aquest film dirigit per Steven Soderbergh un virus mortal comença a propagar-se per tot el món, de manera que al cap de pocs dies, la població mundial comença a ressentir-se’n.
Outbreak (Estallido)
El 1995 Wolfgang Petersen dirigia Estallido (Outbreak), una pel·lícula amb un virus semblant a l’ebola que tot i els intents de l’exèrcit per controlar-lo arriba a Estats Units des d’Àfrica. Un film que mostra els efectes de la pandèmia i la presa de decisions de difícils.
La amenaza de Andrómeda
Un satèl·lit s’estimba contra un petit poblet de Nou Mèxic i tots els habitants moren a causa d’un microbi que només deixa vius un nen i un avi, els quals seran estudiats per evitar que s’escampi per tot el món. El 1971 s’adaptava al cinema la novel·la homònima de Michael Crichton que encara avui continua molt viva.
12 monos
Ens situem al 2035. Un virus ha devastat l’espècie humana, i els que queden, viuen en comunitats subterrànies. Un presoner, en James Cole, serà enviat al passat per tal de trobar una mostra del virus amb l’objectiu que els científics la puguin estudiar. La ciència-ficció se suma a aquesta pel·lícula sobre la pandèmia.
Mereixen una menció especial aquelles pel·lícules en què els infectats per un virus es converteixen en zombis. Aquí teniu tres propostes:
Soy Leyenda
En aquest film de Francis Lawrence, Will Smith encarna Robert Neville, un home que de dia lluita i caça les criatures en què es van convertir els homes a causa d’un virus. De nit, s’ha d’amagar d’ells i esperar un nou dia. El seu objectiu vital és trobar altres supervivents i traslladar la seva immunitat als infectats.
28 días después
En aquesta pel·lícula de Dany Boyle estrenada el 2002, un virus que es transmet a través de la sang i que genera efectes inimaginables i devastadors sobre les persones que s’infecten, s’ha estès, en només 28 dies, per tot arreu i només queden una colla de supervivents.
Guerra Mundial Z
El món envaït per hordes de persones convertides en morts vivents a causa d’un terrible virus. Per la seva banda, en Gerry Lane (Brad Pitt), un investigador de les Nacions Unides, lluitarà per salvar la seva família i trobar una cura per així frenar l’epidèmia. Una lluita a contrarellotge per salvar la humanitat de la destrucció.
Com sol passar quan es fan aquestes llistes, hi ha moltes pel·lícules que han quedat fora, però sempre podem fer un #round2 en cas que la cosa s’allargui i haguem de passar la setmana santa confinats.