L’edició conjunta del Sang Cugat i el Sant Cugat Fantàstic es prepara per donar la benvinguda al curs escolar amb molta sang i ensurts. Així, del 17 al 27 de setembre els Cinemes Sant Cugat acolliran la projecció de fins a 17 pel·lícules i però també un munt de presentacions de llibres. Aquesta suma de festivals tindrà com a let motiv els assassins en sèrie i és per això que en el pòster, dissenyat pel codirector del festival Marc Carreté, la sang és la protagonista. També s’hi fa una picada d’ullet a la situació que viu el món actualment fruit d’impacte de la Covid-19 amb el lema ‘Renta’t bé les mans’.
El festival estarà dividit en dues parts: primer novel·la i cinema negre (del 17 al 24) i acabarà amb un cap de setmana d’emocions fortes amb cinema fantàstic i de terror (del 25 al 27). El Sant Cugat Fantàstic, que es va haver de moure del maig al setembre, obrirà aquesta edició especial amb una intensa i malsana sessió doble dedicada als virus que començarà amb la premiere mundial del film Ill: Final Contagium (2020). La pel·lícula, dirigida per Lucio A. Rojas, Domiziano Christopharo, Kai E. Bogatski i Lorenzo Dante Zanoni, mostra la pandèmia d’un nou virus experimental creat per un científic boig a Xile i explica, amb quatre històries, com l’agressiu patogen s’estén per tot el món a través dels diners. Per acompanyar aquesta angoixant i explícita cinta podrem veure I am Toxic, un film argentí de Daniel de la Vega, Pablo Parés amb una estètica Mad Max on els infectats són zombis perillosos en un món apocalíptic.
El curt inaugural que acompanyarà la sessió inaugural serà La ultima navidad del universo (2019) dels directors David Muñoz i Adrián Cardona, que enguany presenten un món apocalíptic on el Nadal ha deixat de tenir sentit i el que importa és la supervivència a costa de tot.
Seguint amb la temàtica vírica, també formarà part de la secció oficial el film Infection (Flavio Pedota, 2019) una survival movie que ens planteja una peculiar visió de com el món se’n va a norris començant per Veneçuela. Segur que hi trobem paral·lelisme amb el moment actual… Els assassins tindran un paper destacat al festival i així ho veurem, per exemple a Reborn (Julian Richards, 2018) on una jove ressuscitada després de morir quan era una nena fa la vida impossible a qualsevol persona que emprenyi la seva mare. Tancarà el certamen la preestrena del thriller carcerari Lone Wolves, opera prima del realitzador català Sergi Arnau, que també tacarà de sang la pantalla amb una proposta fosca i plena de males persones.
El gènere negre es reivindica
La IV edició del Sang Cugat inclourà aquest any un atractiu programa de novetats literàries i un augment considerable de novetats en l’àmbit cinematogràfic que inclourà set pel·lícules, tres de les quals son preestrenes al nostre país. Un dels plats forts serà la presentació de Tocats pel foc, una adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de Manuel de Pedrolo que ha dirigit Santi Lapeira. També s’hi podrà veure en primícia al nostre país el film Dolorosa Gioia del director madrileny Gonzalo López-Gallego. Tots dos directors passaran per Sant Cugat per presentar els seus nous films. Chicuarotes, el debut a la direcció de l’actor mexicà Gael García Bernal, tancarà l’apartat de preestrenes amb una història de baixos fons i delinqüència de carrer a Ciutat de Mèxic.
Un festival segur
Els Cinemes Sant Cugat acolliran tots els actes tant de l’apartat literari com del cinematogràfic. Des que les sales santcugatenques van reobrir les seves portes el 2 de juliol, els cinemes han estat complint escrupolosament totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats, fet que certifica que són un espai segur i prou ampli per totes les activitats que s’hi duran a terme. A banda de proporcionar gel hidroalcohòlic a l’entrada i la sortida de cada sessió i de l’obligatorietat de dur mascareta, es desinfectarà la sala després de cada projecció. També caldrà deixar dues butaques budes a dreta i esquerra de cada nucli de convivència fet que reduirà l’aforament de la Sala 4 aproximadament en un 40%.
El Sant Cugat Fantàstic és possible gràcies al suport d’Estrella Damm, patrocinador principal de l’esdeveniment, la col·laboració d’institucions públiques com l’Ajuntament de Sant Cugat i el Teatre-Auditori i el compromís d’empreses com Picking SPI (Cinemes Sant Cugat) i el Col·legi CreaNova, que dona nom i dotació econòmica al premi al millor curtmetratge, entre d’altres.