De festivals de cinema n’hi ha molts. De literatura no tants. Però esdeveniments que barregin totes dues disciplines i, en aquest cas, les vinculin al gènere negre no n’hi ha cap… Fins ara! Els dies 11 i 12 de novembre arriben al Maresme les pistoles, els crims i els imprescindibles policies i detectius en forma de llibres, pel·lícules i curtmetratges. La iniciativa del festival Vilassar de noir parteix de l’ajuntament de la localitat costanera i enguany celebra la seva primera edició amb la voluntat de fer-se un lloc dins el mapa i l’itinerari festivaler de Catalunya. De fet, des que l’any 2013 va desaparèixer el Fecinema de Manresa, a Catalunya no sorgia cap iniciativa d’aquest tipus centrada en el cinema negra. En l’àmbit de la literatura, en canvi, es pot dir que es viu un boom de festivals ja que darrere el referent de la BCNegra han nascut festivals com Tiana Negra, Sang Cugat, Collbató Negre o El vi fa sang per posar alguns exemples.
Segons l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, un dels objectius del festival és destacar la ciutat al mapa cultural del Maresme. “Tenim molt de talent a la Vilassar i al país i el volem donar a conèixer”. Del Clot explica que la primera edició del certamen serà una prova pilot que si té una bona resposta de públic i deixa bones sensacions es repetirà amb l’objectiu de ser un referent del gènere negre i potser més enllà… “Volem seguir l’estela dels festivals de novel·la negra que estan proliferant però obrir el ventall i introduir-hi la ciència ficció, el còmic i el cinema“.
Els catalans també maten
L’oferta cinematogràfica del Vilassar de noir presenta quatre curtmetratges i un film inèdit. Tots ells negres i de producció i direcció catalana. La pel·lícula que es projectarà el divendres 11 és Callback del director Carles Torras, que no s’estrenarà a les sales comercials fins el 20 de gener. Protagonitzada per Martin Bacigalupo, Lilli Stein i Larry Fessenden aquesta producció de Zabriskie Films i TV3 narra la història d’en Larry, un fervent cristià evangèlic que viu a Nova York i treballa com a mosso de mudances, tot i que la seva gran aspiració és convertir-se en actor professional d’anuncis publicitaris. La seva sort sembla canviar el dia que Alexandra (Lilli Stein) entra en la seva vida, però, aviat les coses començaran a torçar-se. Cada vegada més… El film va guanyar la Biznaga d’or a la Millor Pel·lícula i els premis al millor actor i al millor guió a l’última edició del Festival de Màlaga. Callback serà presentada pel seu director en el que serà una perfecte oportunitat per gaudir d’aquesta pel·lícula inèdita en un passi gratuït a les 21:30h a la Sala Cultural Maria Roser Carrau.
https://vimeo.com/174382624
L’endemà serà el torn dels curtmetratges. Quatre directors catalans presentaran els seus treballs més foscs en una mostra que pretén mostrar la diversitat d’estils i temàtiques dins el propi gènere negre. Els curts, que es projectaran en una sessió gratuïta el dia 12 a les 21h a la Sala Cultural Maria Roser Carrau són els següents:
Llamada al 112 de Marc Vadillo i Marc Gàzquez
Dos companys de feina passen un dia qualsevol a la centraleta del 112 però… qui truca al telèfon d’emergències per demanar un pizza? El que sembla una broma telefònica pot acabar sent alguna cosa molt més seriosa.
Operación preferente de Roger Comella i Carles Velat
Tres emmascarats rapten al director d’una sucursal bancària i li demanen 90.000 euros. Intentant fugir d’estudi el directiu els diu que no té tants diners però els segrestadors saben que els té i saben on.
Grieta en la oscuridad de Xavier Rull
En Carles és un jove escriptor que acaba d’obtenir reconeixement internacional per la seva última obra. Durant una conversa recorda la figura del seu mentor i ràpidament s’adona que no tothom té una visió tan positiva com la seva de l’Àngel Millán qui, després d’un silenci creatiu torna a estar en boca de tots gràcies a una polèmica trilogia.
Castidermia de Marc Carreté + Presentació del film ‘Framed’
En Casto, fill de taxidermista, és un personatge sinistre que viu aïllat del món. És estiu i un grup d’adolescents del poble s’instal·la davant del seu cau per a riure-se’n. Les noies es dirigeixen a la cita habitual amb els seus amics, just quan Casto surt a fer un encàrrec…
Lletres que maten…
No tot serà cinema al Vilassar de noir. Més de 25 autors de novel·la negra passaran pel Maresme per debatre sobre aspectes tan sucosos com el pas de la novel·la al còmic, el focus en la trama o el personatge l’estat actual de la literatura noir al nostres país. Alguns dels autors convidats són Màrius Serra, Martí Gironell, Sebastià Bennasar l’autor de còmic Daniel Estorach i Anna Maria Villalonga, escriptora i col·laboradora d’El cinèfil. El festival també comptarà amb l’obra de teatre Misteriós assassinat a Can Bisa que posarà sobre l’escenari els detectius Sherlock Holmes, Hèrcules Poirot i Petra Delicado per investigar un crim que encara no s’ha comés.
Segons el comissari literari del certamen, l’editor de Llibres del Delicte Marc Moreno, Catalunya es troba en un bon moment de forma quant a novel·la negra. “Hem aconseguit generar un cert interès en l’aficionat al gènere, acostumat a llegir en castellà, però que a poc a poc comença a apostar pel producte fet al país. Les vendes i el número de seguidors fidels encara no són xifres espectaculars, però és evident que van creixent i que en base a una producció de gran qualitat com la que, per sort, tenim actualment, es van consolidant aquests lectors que confien en el producte nacional”. Moreno opina a més que a casa nostra es pot matar tan bé o millor que en altres racons del planeta i així ho reflecteix el programa literari del festival. “La nostra és una societat amb moltes cares amagades que els autors s’estan encarregant de descobrir a través d’obres que volen fer pensar el lector, obrir els ulls i generar un pensament crític respecte el que passa al país, que és una excel·lent escena del crim”.