today-is-a-good-day

Vida i obra de Jane Austen al cinema

- Advertisement -

Jane Austen va ser una escriptora britànica de finals del segle XVIII i principis del XIX coneguda per la seva extensa obra i per novel·les esdevingudes clàssics de la literatura anglesa. Obres com Orgull i prejudici, Seny i sentiment o Emma són històries que aprofundeixen en l’anàlisi de la societat de l’època. Però Austen, força avançada al seu temps, ja feia ús de la ironia i de la narració indirecta per crear debat i influenciar en el pensament dels seus lectors. Es parla de novel·les feministes, quan encara el feminisme no estava en boca de ningú.

Enguany, tindrem una nova adaptació de la novel·la Emma. Sota la direcció d’Autumn de Wilde ens arriba una acolorida pel·lícula sobre la vida d’Emma Woodhouse, interpretada per Anya Taylor-Joy. L’Emma és guapa, intel·ligent, jove i rica. Ho té absolutament tot. És uan reina sense rival al seu petit poble. No obstant això, viu una vida avorrida i decideix invertir el seu temps a ajudar els altres, especialment a la seva amiga per trobar pretendent.

- Advertisement -

- Advertisement -

Aquesta vegada el guió l’ha adaptat Eleanor Catton, guanyadora del Premi Booker, la dona més jove que ha rebut mai aquesta distinció. A més, la pel·lícula ja s’ha estrenat a alguns cinemes del molt i ha rebut unes molt bones crítiques. Nosaltres haurem d’esperar fins al 17 d’abril que s’estreni a casa nostra. No obstant això, i per anar entrant dins el món de la Jane Austen us deixem una llista d’algunes adaptacions de les seves novel·les i de les obres en format pel·lícula (en sèrie encara n’existeixen força més)

Jane Austen in Manhattan (1980)

Sota la direcció de James Ivory, i amb la interpretació de Anne Baxter com a protagonista, il·lustra dues companyies de teatre rivals que desitgen portar a escena l’única obra de teatre completa que va escriure Jane Austen, Sir Charles Grandison. L’autora va escriure aquesta obra quan només tenia 12 anys i pretenia parodiar la novel·la homònima escrita pe Samuel Richardson.

Sense and Sensibility (1995)

Ang Lee, el director britànic, va ser el responsable d’aquest film. És l’adaptació de la novel·la homònima que narra la història de dues germanes totalment diferents l’una de l’altra: mentre una és pur raonament i sentit comú (Emma Thompson), l’altra és sensibilitat i passió (Kate Winslet). Aquest xoc de caràcters no evita que totes dues s’hagin d’enfrontar a les mateixes coses que els va portant la vida. Quan el seu pare mor, han d’abandonar la llar ja que aquesta passa a mans del seu germanastre (fill d’un matrimoni anterior del pare de les noies). Es traslladen a viure al camp, un fet que les alterarà profundament i les farà canviar.

La pel·lícula va rebre nominacions a diferents premis de cinema i en va guanyar uns quants. Podem destacar l’Oscar a millor guió adaptat, els dos Globus d’Or a Millor pel·lícula dramàtica i Millor guió adaptat, o els tres BAFTAs a Millor pel·lícula, millor actriu per a Emma Thompson o Millor actriu secundària per a Kate Winslet.

Emma (1996)

Dirigida per Douglas McGrath, es tracta de l’adaptació de l’última novel·la que va escriure Jane Austen abans de morir. Narra la història d’una jove molt bonica (Gwyneth Paltrow) al segle XIX que, molt avorrida de viure en un poble tan petit, decideix entretenir-se buscant-li marit a una de les seves amigues.

La pel·lícula també va ser aplaudida a diferents premis internacionals de cinema i es va veure reflectit en l’Oscar a Millor banda sonora i algunes nominacions a altres premis.

Bridget Jones’s Diary (2001)

Sopresa! Doncs sí, la pel·lícula de Sharon Maguire (Renée Zellweger) és una adaptació lliure d’Orgull i prejudici. La Bridget Jones és una dona soltera de 30 anys plena de complexos i amb una vida sentimental desastrosa. Només té dues ambicions: aprimar-se i trobar l’amor de la seva vida. El dia de cap d’any pren dues decisions: aprimar-se i començar a escriure un diari. Però ben aviat la seva vida farà un gir perquè es trobarà atrapada entre dos homes: Daniel Cleaver (Hugh Grant), el seu cap, un home encantador, atractiu, però perillós i Mark Darcy (Colin Firth), un amic de la família que en un principi és reservat i molt avorrit.

- Advertisement -

Aquesta comèdia romàntica moderna va estar nominada a diferents premis internacionals de cinema i destaca la nominació a l’Oscar a la Millor interpretació per a Renée Zellweger o la nominació a la Millor pel·lícula comèdia als Globus d’Or.

Bride & Prejudice – (2004)

Dirigida pel britànic Gurinder Chadha, es tracta de l’adaptació de Bollywood d’Orgull i prejudici. La senyora Bennet està ansiosa per poder casar les seves quatre filles. Quan el senyor Bingley i el senyor Darcy, dos homes rics i solters, arriben a la ciutat per assistir a un casament, les esperances de la família Bennet creixen.

Pride and Prejudice (2005)

Sota la direcció de Joe Wright, es tracta de l’adaptació del que és probablement l’obra més famosa de l’autora britànica. Ens tornem a trobar amb l’epopeia marital de la família Bennet. En aquest cas al paper de la Lizzie (la germana més discrepant amb les intencions dels seus pares) està interpretat per Keira Knightley, que li va merèixer la nominació a l’Oscar a la millor interpretació. No va ser l’única nominació de la pel·lícula, ja que en va aconseguir moltes més en diferents premis de cinema, així com també algun premi.

Becoming Jane (2007)

Julian Jarrold va dirigir aquesta pseudobiografia de l’autora britànica amb Anne Hathaway interpretant la novel·lista. La pel·lícula mostra la breu relació que l’autora va tenir amb Tom Lefroy. No obstant això, la història que mostra la pel·lícula és ficció i es va treballar per simular la narració a la l’estil de la novel·lista.

The Jane Austen Book Club (2007)

Dirigida per Robin Swicord la pel·lícula ens presenta sis californians d’un club literari que s’uneixen per discutir les novel·les de Jane Austen. Això posarà a prova els seus matrimonis i sorgiran aventures amoroses noves.

Miss Austen Regrets (2008)

Jeremy Lovering va voler crear aquest biòpic de l’autora britànica, però centrant-se especialment en els últims anys de vida de l’escriptora. Mitjançant el contingut de les cartes que la Jane es va escriure tota la seva vida amb la seva germana i que encara es conserves, el film mostra diferents moments de la vida d’Austen. Parteix del moment en què la seva neboda Fanny li demana consell per escollir pretendent i d’aquesta manera la novel·lista rememora tota la seva vida. Quan s’acosta als 40 anys la Jane sembla feliç i segueix soltera. Protegida pel seu propi ingeni, la jane aparenta ser una de les heroïnes de les seves novel·les i està preparada per demostrar que hi ha certes idees sobre el matrimoni que no són del tot encertades. La pel·lícula també mostra el moment en què la família Austen va patir una ruïna financera i com el matrimoni de la seva filla podria ajudar-la. No obstant això, la Jane mai es va casar i en el film pren força el perquè d’aquesta decisió.

Austenland (2013)

Del la directora britànic Jerusha Hess, Austenland explica la historia de Jane Hayes, una noia de Nova York que està obsessionada amb el senyor Darcy que va interpretar Colin Firth a l’adaptació que va fer la BBC d’Orgull i prejudici en format de minisèrie. No obstant això, aquesta obsessió la porta a tenir una vida sentimental desastrosa. És llavors que decideix gastar tots els seus estalvis i fer un viatge al complex turístic destinat a fer realitat el somnis d’aquelles persones que volen viure dins una novel·la d’Austen.

Love and Friendship (2016)

Aquesta adaptació del relat curt Lady Susan arriba des d’Irlanda sota la direcció de Whit Stillman. L’any 1790 la vídua Susan Vernon assisteix a la finca de la seva família política amb la intenció d’aturar els rumors sobre la seva vida personal i els seus contactes amb l’èlit social. Mentre passa una temporada allà decideix buscar un marit per a ella i un per a la seva filla Federica, tot i que la jove és molt contrària a la idea del matrimoni.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents