Gairebé 40 pel·lícules, 5 sopars temàtics, 7 curtmetratges, més de 20 activitats paral·leles i 7 films sobre monstres japonesos són només alguns dels números del Festival Nit de Cinema Oriental de Vic que se celebra del 12 al 17 de juliol a la capital d’Osona. Només veient-ne el seu espot promocional (protagonitzat per una osonenca d’arrels xineses) es pot veure clarament quin és l’esperit d’un festival que enguany arriba a la seva 13a edició.
Per a tots els paladars
“Hi haurà terror,drama, una forta presència d’arts marcials, cinema comercial i propostes d’autor”. Així ha explicat la versatilitat del festival el seu director Quim Clusellas en una roda de premsa acompanyat de la regidora de cultura de Vic Susagna Roura. El responsable del certamen també ha recordat que aquesta és una iniciativa amb vocació d’integració que barreja cinema, gastronomia i altres disciplines artístiques com la dansa i enguany fins i tot la cal·ligrafia japonesa.
El Japó és el país protagonista d’aquesta edició i com a tal tindrà una presència destacada en totes les seccions del certamen. Segons avança el festival en un comunicat hi haurà quinze pel·lícules nipones distribuïdes entre la secció oficial, sessions especials, retrospectiva i sessions infantils. Malgrat això també hi haurà una forta presència xinesa amb films tan esperats com Ip Man 3 o el musical sobre la crisi Office, tots dos provinents de la indústria de Hong Kong. De la Xina continental destaca la Beijing Carmen una versió molt oriental de l’òpera de Bizet i Old Stone un drama protagonitzat per un taxista amb molta crítica social al darrere… Tanta que ha estat censurat al seu país d’origen.
El Festival Nits encetarà les projeccions a l’aire lliure a la Bassa dels Hermanos amb molt bon humor de la mà del film The Mohican Comes Home. El film de Suichi Okita és un retrat generacional emotiu i ple d’enginy que narra la relació d’un pare d’edat avançada (tradicional i acostumat a la vida del camp) amb el seu fill jove i cantant d’un grup de Death Metal.
Per a la sessió de cloenda, el certamen mantindrà el to desenfadat amb la pel·lícula Chin-yu-ki, una versió canalla del clàssic de la literatura xinesa Viatge a l’Oest, una mena de Bola de Drac escatològic que serà un regal pels amants de l’humor absurd. L’adaptació del popular manga de Gataro Man presenta a Taro, el fill adoptiu d’una parella d’ancians que té uns poders molt peculiars. El monjo Genzo se l’emportarà per rehabilitar-lo.
A banda de The Mohican comes home hi haurà quatre pel·lícules japoneses més que participaran a la secció oficial. L’anime The Case of Hana and Alice de Shunji Iwai i la comèdia romàntica No Longer Heroine continuaran amb l’enfasi nipó al festival. També hi haurà la cinta de terror i humor Z Island d’Hiroshi Shinagawa, que explica amb humor i violència una batalla entre yakuza i zombies i la noia armada amb una serra mecànica de Blood Chainsaw Girl culminarà una nit golfa plena de sorpreses el dissabte 16. Aquella mateixa nit es podrà veure (fora de concurs) The Best of Tetsudon, una selecció dels millors curtmetratges d’aquesta saga on impera la desvergonya, la creativitat i la diversió.
El Japó també serà present a la primera de les sessions infantils d’aquesta edició amb l’encontre del lladre més astut del món, Lupin III, i el detectiu amb cos de nen Conan, a l’especial Lupin III vs Detective Conan. Diumenge 17 es podrà gaudir d’un dels millors tokusatsus familiars de l’any: Japan Local Heroes Great Battle. Aquesta sessió té molt a veure amb la retrospectiva Kaijû! que ha programat el festival amb un repàs al cinema de monstres gegants. En total hi haurà una selecció de set títols, cinc clàssics i dues preestrenes com Ataque a los titanes 1 i 2 l’espectacularitat dels quals ja vam veure al Festival de Sitges.
Els cinc clàssics del gènere Kaijû! que completen la retrospectiva són Godzilla (1954), El grandioso hombre de Pequín (1977), Los monstruos del fin del mundo (1966), El monstruo que amenaza el mundo (1967) i Gamera, el guardian del universo (1995). Aquesta retrospectiva complementarà la publicació del nou llibre del Festival Nits: Kaijû! Quadern de camp.
A occident també mirem a orient
A la nova ruta cinematogràfica amb mirades creuades entre Orient i Occident que enceta el Festival Nits també hi haurà presència directa o indirecta japonesa. Per una banda es podrà veure el documental Songokumanía dirigit pel col·laborador d’El cinèfil Oriol Estrada que planteja un viatge nostàlgic en el temps per recuperar l’esclat del fenomen Bola de drac a Catalunya. El film s’estrenarà només dos dies abans al Sant Cugat Fantàstic.