Jacint Verdaguer: el pioner del muntanyisme

- Advertisement -

La vida de Mossèn Cinto Verdaguer és una mina si la mirem des del punt de vista del cine. Escriptor, celebrity del seu temps, exorcista i també un pioner el muntanyisme. Aviat veurem L’enigma Verdaguer una TV movie que narra la història de l’ascens i la caiguda d’aquest home que va ser admirat com cap altre entre els cercles culturals a finals del segle XIX. Aquest any, però, també veurem un documental sobre una faceta més desconeguda de l’autor: la del descobridor de les muntanyes. Per pocs dies Verdaguer no ser el primer home en pujar el Salòria i, a més, la seva va ser la primera expedició catalana en coronar l’Aneto… i aquesta proesa bé mereix una pel·lícula! 

- Advertisement -

Maleïda 1882, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto és un documental dirigit per Albert Naudín que va tenir la seva premiere mundial a la dotzena edició del FIC-CAT. El film recrea amb absoluta fidelitat l’itinerari que va seguir el poeta en el seu ascens a la Maleïda, nom que rebia l’Aneto fa més de 100 anys. A través dels versos de Jacint Verdaguer i els textos d’investigació de Bernat Gasull, recollits al llibre Maleïda l’equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d’alta muntanya, va registrar tota la ruta pirinenca de Verdaguer, encarnat per Lluís Soler i Santi Pocino, reproduint les condicions, vestimentes, equips de muntanya de l’època i ambients als pobles per on va passar.

- Advertisement -

El film ens porta com si fos una guia ve viatge per diversos indrets del Pirineu i ens explica amb la veu de Lluís Soler les aventures i vicissituts d’un camí que l’a 1882 era inexplorat, perillós i ple de llegendes i misteris. El poeta va emprendre aquesta aventura quasi èpica amb pastors de la zona i el documental ha afrontat un doble repte: l’artístic de correspondre amb imatges els texts de Verdaguer i el tècnic ja que una de les premisses del film era recrear fidelment l’expedició de Verdaguer a l’Aneto. L’equip no va escatimar en localitzacions. El director Albert Naudín explica que “ens vam enfilar dalt dels cims i vam cercar glaceres a 1.000 quilòmetres de distància per trobar les mateixes condicions que a les Maleïdes del segle XIX. La recreació de la glacera de l’Aneto combinada amb la caracterització de l’ascensió de Verdaguer van suposar un gran repte que molts no s’haurien plantejat”.

L’estrena absoluta de Maleïda 1882, el 10 de juny al FIC-CAT, va coincidir amb l’efemèride de la mort de Verdaguer. Seguint amb dates assenyalades en la biografia del poeta, l’estrena als cinemes, el 5 de juliol, se celebrarà simultàniament amb el 137è aniversari del començament de l’aventura que retrata el film i que va empènyer Verdaguer a escriure Canigó.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents