‘Vasil’: escac i mat a la indiferència vers els sense sostre

- Advertisement -

Ven Vasil és intel·ligent, carismàtic i una estrella jugant al bridge i als escacs. Sembla una història “d’èxit” però en Vasil dorm al carrer des que va arribar de Bulgària. L’Alfredo, un arquitecte jubilat, l’acull a casa seva durant un temps davant de la mirada atònita de la seva filla Luisa. Els dos homes no tenen res en comú, excepte la passió pels escacs. Tot i les seves diferències, a poc a poc en Vasil aconseguirà trencar les barreres construïdes per l’Alfredo. I és que en Vasil té aquest do: transformar per sempre aquelles persones amb què es relaciona.

Vasil, basat en una història real

- Advertisement -

Aquest és l’argument de l’òpera prima de la directora valenciana Avelina Prat que porta per títol el nom del protagonista del film: Vasil. L’actor búlgar Ivan Barnev i el basc Karra Elejalde són la parella protagonista d’aquest film que vol trencar alguns tabús i tòpics sobre el col·lectiu dels sense llar. I és que la relació entre el jubilat i l’emigrant començarà a forjar-se a través dels escacs, però anirà molt més enllà. Alexandra Jiménez, Sue Flack, i Susi Sánchez completen el repartiment d’aquest film rodat a València i produït per l’empresa catalana Distinto Films i la búlgara Activist 38. El passat 4 de novembre va arribar als cinemes de la mà de la distribuïdora catalana Filmax i aquest 3 de març la tenim ja disponible a Filmin. Recordem també que la directora de Vasil va optar al Gaudí 2023 a la Millor direcció novell per aquesta pel·lícula.

- Advertisement -

Avelina Prat, que també signa el guió, explica que el cas que explica el film el va viure ella en primera persona. El seu pare li va trucar un dia per dir-li que tenia un búlgar sense sostre a casa. La perplexitat que va expressar és la que viurà Alexandra Jiménez a la ficció. Abans de rodar-se, Vasil va participar en el programa Berlinale Talents espai en el qual va ser un dels 10 projectes seleccionats a la secció Script Station d’entre més de 500 propostes d’arreu del món.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

1 COMMENT

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents