‘Peaky Blinders’: una família de mafiosos a Birmingham

- Advertisement -

Sèrie creada per Steven Knight (guionista de Eastern Promises, Locke, o Taboo) l’any 2013 per a la BBC i que ens narra les tribulacions d’una família de gàngsters al Birmingham de 1919: els Peaky Blinders. Aquesta banda va existir a la realitat. Se’ls distingia perquè a les seves gorres hi guardaven fulles d’afeitar i perquè vestien de forma molt elegant tenint en compte el seu origen humil (a la sèrie se’ns diu que eren gitanos). Per relacionar la sèrie amb el moment històric en el qual se situa s’introdueixen diferents personatges com són en Winston Churchill i l’IRA.

Repartiment de luxe

L’actor principal de la sèrie és en Cillian Murphy, conegut per pel·lícules com Batman Begins, Inception, o 28 Days Later. Aquí interpreta en Thomas Shelby, que és un ex-militar que torna de França un cop finalitzada la Primera Guerra Mundial per fer-se càrrec del negoci que porta la familia: les apostes il·legals de carreres de cavalls. A qui us recorda? Un ex-militar que torna a la família mafiosa? Exacte, és com Michael Corleone, però tranquils, després veurem les referències cinèfiles d’aquesta sèrie.

- Advertisement -

La família dels Peaky Blinders la conformen en Thomas i els seus 4 germans: Arthur (Paul Anderson), John (Joe Cole), Ada (Sophie Rundle) i Finn (Harry Kirton). De tots ells, la sèrie se centra sobretot en Arthur que és el germà gran i Ada. Per altra banda, trobem al personatge femení més fort de la sèrie, la tieta Polly (Helen McCrory), que és qui s’ha encarregat del negoci mentre en Thomas era fora. I aquest és el tret distintiu de la família durant la primera temporada: que ens trobem davant d’un matriarcat. Ja  a la segona temporada el poder de la Polly queda molt difuminat a causa, sobretot, que en Thomas queda erigit com a capo. Per a mi l’actriu és una de les sorpreses de la sèrie, ja que és complicat semblar vulnerable però fort al mateix temps. Això quedarà reflectit sobretot a la segona temporada en la seva relació amb un membre de la policia (no desvetllaré qui per no fer spoilers).

- Advertisement -

 

A l’altra banda de la llei hi tenim l’inspector Chester Campbell, interpretat per Sam Neill (Jurassic Park), un personatge que sembla honest i recte, però que acabarà éssent rancorós i ple d’odi i gelosia. El motor de la sèrie serà l’enfrontament entre el policia i el mafiós i de com ambdós juguen de manera bruta per guanyar l’altre. La interpretació d’en Cillian Murphy destaca per la seva contenció, ja que sempre ens fa creure que té la situació sota el seu control. Els seus ulls blaus ens hipnotitzen fins al punt que veiem una certa bellesa dins d’aquest monstre. Igual que es feia a The Godfather, s’idealitza al gàngster fins al punt que sempre volem que guany i se surti amb la seva. A aquesta idea ajuda que la seva antítesi sigui en Chester Campbell, ja que la seva falta d’honorabilitat i la forma en què tracta les dones fan que no empatitzem mai amb aquest personatge, fet que aconsegueix a la perfecció la interpretació d’en Neill.

Influències

Les influències les trobem en primer lloc a la seva fotografia. Els colors grisos d’aquesta Anglaterra del segle passat ens recorden molt a l’aspecte que va crear en Guy Ritchie pel seu Sherlock Holmes. La lentitud de les escenes d’acció i la música actual dins d’una sèrie d’època també ens remeten a aquest referent. La segona influència, com no, com que es tracta d’una família de gàngsters, és la gran The Godfather. Thomas Shelby es declara un home de negocis, tal com feia en Michael Corleone i la seva finalitat també és utilitzar el crim per acabar legalitzant els ingressos de la família. Ada Shelby seria la nostra Connie, un personatge que dubta de la paraula del seu germà en alguns moments (la detenció del marit de l’Ada i la seva reacció recorda molt a com la Connie ataca en Michael al final de The Godfather). L’Arthur és el germà gran que amb la seva violència i impetuositat  ens recorda en Sonny Corleone.

La tercera influència, per la reproducció històrica de la màfia que representa és Broadwalk Empire, que se situava a un període històric similar. Peaky Blinders però no té noms tan glamurosos como aquella, i la història de les màfies que hi havien a Londres durant el primer quart de segle no és tan coneguda per al gran públic.

Temporada 1

Al primer episodi se’ns presenta en Thomas Shelby com una figura fantasmal sobre un cavall negre com si fos la mort que arriba a la ciutat per imposar la seva llei. Veiem els seus traumes a causa de la guerra i com recorre els opiacis per allunyar els seus fantasmes. Quan l’inspector Chester Campbell arriba a la ciutat, aquesta se’ns presenta com una Sodoma moderna i a ell el veiem com la figura que eradicarà el mal de la societat. Durant aquesta temporada (i també durant la segona) l’obsessió d’en Thomas Shelby serà legalitzar els seus negocis i acabar amb la competència. S’enfrontarà durant aquesta temporada a en Kimber que és un altre gàngster que controla el negoci de les carreres. Per aconseguir acabar amb el seu enemic farà tot tipus de pactes, els quals ens donaran a conèixer l’astúcia del personatge.

L’altre fil argumental d’aquesta tercera temporada és la Grace Burgess, una espia que treballa per la policia i respon directament davant d’en Chester Campbell. El triangle amorós que es crearà entre ella, en Chester i en Thomas serà el detonant que ens portarà fins al desenllaç d’aquesta primera temporada.

Temporada 2

En Thomas Shelby i la seva família ha prosperat. Els seus vestits són més cars i la seva oficina (sobretot el despatx d’en Thomas) és més luxosa. Ens trobem amb un nou personatge, el cosí d’en Thomas que vol formar part del negoci i ara la família Shelby vol ampliar el seu imperi a Londres, enfrontant-se així amb un gàngster jueu, l’Alfie Solomons, interpretat per en Tom Hardy (Mad Max Fury Road), i un gàngster italià, en Sabini. Mentre lliura aquest combat pel poder serà objecte de xantatge per part de l’IRA i haurà de fer-li alguns encàrrecs. La violència i el sexe són més explícits en aquesta temporada a fi de donar-li potser un to més adult i cru a la història. La sèrie actualment va per la seva tercera temporada, la qual encara no s’ha estrenat a la plataforma Netflix i la previsió és que en tingui 5 segons el seu creador.

Valoració

- Advertisement -

El disseny de producció i el vestuari són impressionants i el fet que ens relatin una part de la historia que no coneixiem la fa molt interessant. Però el punt feble d’aquesta sèrie és el seu ritme. Mentre l’acció és vibrant, la lentitud està perfectament utilitzada i les converses entre en Thomas i en Campbell i els altres mafiosos ens permeten gaudir de com mou els fils el personatge de Cillian Murphy, la resta no acaba d’enganxar a l’espectador. Les trames amoroses són massa previsibles i acaben per fer lenta la velocitat narrativa del conjunt. Per exemple, a la segona temporada la relació amorosa d’en Thomas Shelby està massa forçada i no aporta res a la trama. La relació entre en Thomas i en Chester és el gran punt fort d’aquesta sèrie però potser el fet que poguéssim empatitzar més amb el personatge d’en Chester ens ajudaria a fer més ambigus els personatges i no idealitzar tant el gàngster i no veure’l com un heroi.

Veredicte

Agradarà a: aficionats de les trames mafioses i que busquin conèixer una part desconeguda de la màfia britànica.

No agradarà a: qui esperi grans escenes d’acció.

Enganxòmetre: 6

Nota: 7

- Advertisement -
Luis Flores
Nascut l'any 1983. És llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra. Els seus articles a 'El cinèfil' són la seva primera col·laboració en un mitjà de comunicació sobre cinema però la seva afició ve de molt lluny: amb només tres anys els seus pares el van portar a veure "Big trouble in Little China" i sense saber-ho van marcar-lo de per vida. Entre els seus gèneres preferits hi ha el cione d'arts marcials, els thrillers i a la ciència ficció.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents