L’edició 2019 del Saló Eròtic de Barcelona se celebra del 3 al 6 d’octubre marcada per una gran revolució, o segons vol especificar l’organització, una ‘evolució’ dels seus continguts. El Saló materialitza un nou model iniciat el 2018 més feminista, inclusiu, obert, reflexiu i entretingut enfocat a oferir una visió global i evolutiva de la sexualitat, especialment en quant a rols de gènere i diversitat sexual. El nou clip, protagonitzat per la nova portaveu del certamen, la periodista i escriptora Noemí Casquet, gira al voltant de la llibertat i l’aprenentatge, dos eixos fonamentals per a construir la nostra identitat personal i sexual que es vol potenciar.
Al comunicat de premsa de presentació, s’especifica que “el saló vol representar la societat del futur”. Per aquest motiu el lema és “Hem de parlar” i compta amb una temàtica marcada per una profunda reflexió sobre el futur i la llibertat, sota la direcció creativa i de continguts de Carles Valdés, qui ha dirigit els vídeos dels darrers anys i que aquest any dirigirà per primer cop el Saló juntament amb Juli Simón. Entre les novetats d’enguany hi ha també contingut pels amants del cinema com una sessió de cinema de sexe tàntric amb col·loqui posterior. També en el terreny interpretatiu hi ha quatre sessions de microteatre creades en exclusiva per la directora Alix Gentil i pensades per provocar la reacció del públic i fer-li reflexionar des de la proximitat i la complicitat. Les quatre peces, Sex mirror, Rutinaaa, Me gusta como Luces i En la punta de lengua, es podran veure durant vàries sessions durant els quatre dies del Saló. Respecte del cinema X hi haurà xerrades i debats sobre com influeix el porno en les relacions sexuals i en la la sexualitat dels joves.
On s’ha volgut posar força èmfasi, però és en l’oferta de formació amb unes aules formatives que ja es varen iniciar la passada edició i que varen ser el més sol·licitat per part dels assistents. Hi haurà més de 100 sessions formatives (entre tallers, conferències, col·loquis i sessions experimentales) guiades per sexòlegs i psicòlegs relacionats amb la sexualitat. Les temàtiques seran tan variades com la sexualitat dels fills, les tendències sexuals, el poliamor, el control de l’ejaculació precoç o els dolors menstruals, fins a sessions de sex coaching o empoderament sexual i xerrades informatives i tallers pràctics sobre el punt G, el fetitxisme, l’ejaculació femenina, el sexe hipnòtic, els marges del plaer, el plaer anal, el sexe tàntric, els jocs entre parelles o els límits del BDSM, entre moltíssimes altres.
Una altra gran novetat serà la presència d’experiències artístiques com la instal·lació artística Tunnel Art comissariada pel dissenyador Javier Fernández, que compta amb la participació de varis artistes de diferents disciplnes com Alexia Sayago, Alicia Meléndez, Júlia de Paz, Raffaele Sarcina, Cristina Augé, Manel Rubiales o Raquel Eme; una zona d’experimentació sensorial ASMR que presentarà als assistents altres formes de plaer, relacionats directament amb els plaers auditius i visuals.
Els espectacles en viu, un dels senyals d’identitat del Saló, aprofundiran en la qualitat artística i la representació de sexualitats diverses, amb la novetat de tenir una direcció artística coordinada pel propi Saló i comissariada per l’actriu i directora Sílvia Rubí. Els espectacles en viu estaran catalogats per a oferir a l’espectador una experiència completa i ajustada als seus interessos. S’introduiran espectacles de ‘slow sex, que aposten per un sexe més conscient, íntim i reflexiu. Totes les representacions en viu oferiran una mirada més inclusiva, feminista i tindran representació tots els gèneres per a visibilitzar totes les maneres de viure la sexualitat. A més, aquestes representacions es barrejaran amb altres disciplines com contes eròtics, espectacles de màgia, acrobàcia, pole dance o bodypaint. Com a novetat destacable, s’ampliarà notablement la distància de seguretat amb l’escenari, i es prohibirà l’ús dels ‘pals selfie’ i les càmeres de gran format.