El febrer 2021 va començar a Barcelona el rodatge de la pel·lícula Un año, una noche, el nou llargmetratge d’Isaki Lacuesta, director, entre d’altres, de la guardonada Entre dos aguas. El film explica la història d’una jove parella, Ramón i Céline, que assisteix al concert que se celebra la nit de l’assalt terrorista a la Sala Bataclan, París. Durant l’atac aconsegueixen refugiar-se i, tot i que se salven, res no tornarà a ser el mateix. La pel·lícula aborda amb flashbacks i records què va passar aquella fatídica nit de novembre del 2015 i ho combina amb les ferides internes i traumes psicològics de cadascun d’ells.
Aquest film, juntament amb Alcarràs de Carla Simón, va representar el cinema català a l’edició 2022 de la Berlinale competint a la Secció Oficial. Va ser el primer cop en més de 70 anys d’història del certamen alemany que dues pel·lícules catalanes opten a l’Os d’Or. Després pel seu pas pel festival alemany la pel·lícula arriba a les nostres sales el dia 21 d’octubre.
Refer-se de la tragèdia
Céline i Ramón viuen la nit del 13 de novembre del 2015 de manera diferent. Els dos, però, queden profundament marcats i havent de carregar el pes inesperat de ser víctimes de l’assalt. Ella intenta refugiar-se en la seva vida d’abans dels fets i fugir sempre cap endavant. Ell reviu contínuament la fatídica nit per intentar superar-la, mentre es planteja com vol afrontar la seva vida a partir d’ara. Un any després de l’atemptat, la parella intenta recuperar la connexió que mai els hauria tocat perdre.
La pel·lícula, rodada en francès i espanyol, alterna paral·lelament entre la nit de l’assalt i tot l’any següent, sempre amb el focus en aquestes dues persones. No espereu veure la massacre terrorista de manera crua i salvatge. El que vol mostrar el film és el calvari i tots els sentiments dels protagonistes. La por, el bloqueig, l’eufòria, la culpa, la resignació… Una muntanya russa que no és gens fàcil de navegar.
Segons Lacuesta la cinta mosta “les vivències reals, íntimes, a flor de pell, ens van ensenyar que l’experiència de l’atemptat en primera persona era molt diferent del que podíem imaginar sense haver-ho viscut, molt distant del que ens havien transmès els mitjans de comunicació”.
“Busquem que l’espectador senti i pensi el mateix que Céline i Ramón, el mateix que nosaltres quan ens van explicar la seva història: promoure l’empatia de l’espectador amb aquesta vivència i la seva capacitat de repensar uns esdeveniments determinants per a la comprensió del món actual“.
El repartiment el lideren l’argentí Nahuel Pérez (El professor de persa, 120 pulsaciones por minuto) i la francesa Noémi Merlant (Retrato de una mujer en llamas, Curiosa). Els acompanyen en aquest intens viatge Quim Gutiérrez (Azuloscurocasinegro, La Gran Familia Española), Alba Guilera (Trauma) i Natalia de Molina (Las Niñas, Techo y comida). Com a curiositat també podrem veure el cantant C. Tangana en el seu debut a l’actuació en un petit paper.
El film està basat en el llibre Paz, Amor i DeathMetal (de Ramón González, supervivent de l’atemptat) i el guió el signen Isa Campo (col·laboradora habitual del realitzador català), Fran Araújo i el mateix Isaki Lacuesta. Entre l’equip tècnic, a més, destaquen la fotografia d’Irina Lubtchansky i Raül Refree, encarregat de la banda sonora. És la primera coproducció internacional de Mr. Fields and Friends. Ramón Campos, creador de la productora, assenyala sobre la pel·lícula que “només podria dirigir-la algú amb la sensibilitat d’Isaki Lacuesta“. En el projecte col·laboren també Bambú Producciones, La Termita Films i la francesa Noodles Production i hi ha el finançament públic de TV3 i TVE i de l’ICAA i l’ICEC.