El Festival de Cinema Jove, l’u22, torna del 25 al 29 de setembre a la Fundació Joan Miró. I ho fa amb un programa intens d’activitats que inclou projeccions, taules rodones, tallers d’interpretació i sessions de networking a l’aire lliure. Una de les característiques més singulars de l’u22 és l’equip organitzador. I és que l’equip directiu està format per una vintena de joves d’entre 18 i 24 anys distribuïts en cinc departaments amb càrrecs de responsabilitat.
Aquest festival no només ofereix experiències audiovisuals, sinó que aposta per donar les primeres oportunitats professionals a les noves generacions de cineastes i gestors culturals. És una mostra clara de la capacitat i motivació dels joves per tirar endavant projectes ambiciosos i creatius, incloent-hi la projecció de pel·lícules internacionals.
U22, noms destacats i un cinema avantguardista
Entre els convidats d’aquesta edició, hi trobem noms destacats del panorama cinematogràfic internacional com Ulrich Seidl, Ernesto Castro i Marwa Arsanios. Mirant més a prop de casa, el certamen dedica una retrospectiva a la cineasta catalana Meritxell Colell. Els seus films i les seves perspectives seran part d’una programació que convida a explorar un cinema més avantguardista i innovador, obrint així les portes a noves formes narratives. També s’hi podran veure films catalans dirigits per joves creadors com Un sol radiant o Negu Urbilak.
El festival presenta enguany una vintena de curtmetratges seleccionats d’entre les més de 350 obres rebudes. Els assistents podran gaudir de 6 estrenes internacionals i 11 estrenes catalanes, amb obres que ja han passat per festivals tan prestigiosos com Cannes, Locarno i Berlín. Aquest ampli ventall de projeccions vol esdevenir un punt de trobada i debat per als cineastes més joves, potenciant el talent local i fomentant l’intercanvi d’idees amb professionals d’arreu.
Novetats i u22 Lab
Com a novetat, aquesta edició de l’u22 Festival estrena l’u22 Lab, un laboratori dedicat a tutoritzar quatre projectes de guió de ficció en català, escrits per joves d’entre 18 i 22 anys. Els seleccionats rebran tutories personalitzades d’Arnau Vilaró, coguionista d’Alcarràs, i tindran accés a les activitats d’indústria i projeccions del festival. Un dels quatre projectes rebrà un premi de 500 euros per ajudar a la producció del curtmetratge.