Tragicomèdia rural i mortal

- Advertisement -

Quatretondeta és un municipi d’Alacant que té poc més de 100 habitants. És significatiu que una pel·lícula (petita) com la que ens ocupa agafi el nom d’una població (petita) per a reivindicar-se. Ho és perquè el film no deixa de ser una excusa per parlar, encara que sigui de passada sobre dos aspectes que no són gaire tractats als cinema: la cultura popular i el folklore i les arrels o el sentiment de pertinença a un lloc.

quatre
Qutretondeta és el poble de la mare del director Pol Rodríguez

- Advertisement -

 

- Advertisement -

La pel·lícula comença amb un José Sacristán amb cara de badoc que decideix endur-se el cos de la seva dona que acaba de morir per enterrar-la al poble que dóna nom a la pel·lícula. Fins aquí tot normal però el problema és que la família de la difunta ha donat ordres explícites d’expatriar el cadàver a França, on resideix actualment la seva filla (Laia Marull) que baixa expressament de París per encarregar-se de la paperassa. Aquí comença “l’acció” i el trànsit del primer film de Pol Rodríguez per diversos gèneres. La comèdia i l’humor negre és un dels ingredients principals però parlant de morts està clar que el drama també hi està present i tot plegat està explicat com si fos una road movie pel Páis Valencià rural.

Qautretondeta és una carta de presentació arriscada. Un film molt personal (és el poble de la mare del director) que no té por d’endinsar-se en la nostàlgia, passejar-se per la comèdia francesa histriònica i aprofundir en emocions humanes tan delicades com el dolor per la mort d’un ésser estimat i certes malalties mentals. La indefinició de gèneres fa que el film sigui una muntanya russa que s’agraeix per l’originalitat però desconcerta. També és irregular la feina del repartiment. Sergi López està gegant fent de pagès entranyable/temible mentre Laia Marull va perdent força i credibilitat a mesura que el seu personatge evoluciona. José Sacristán és més que solvent en el seu paper d’avi perdut.

maxresdefault

Aquest és un film que s’ha de veure. No és un producte rodó però si prou valent com per no passar-lo per alt. Una mostra que el cinema d’autor té futur també en aquest país i que Pol Rodríguez s’ha guanyat el dret a que el tinguem en compte. La deliciosa ruralitat de Quatretondeta està perfectament amanida per les actuacions de Sergi López i Julián Villagrán i és una llàstima que Laia Marull no els acompanyi en aquest boig viatge que malgrat tot deixa bon sabor de boca a l’espectador.

Veredicte

El millor: Sergi López (sempre un plaer) i la gosadia del director per apostar per una temàtica gens fàcil per debutar.

El pitjor: Laia Marull (es desinfla com un globus) i la indefinició de gènere que sense ser dolenta per se fa que la pel·lícula tingui massa alts i baixos.

Nota: 6,5

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents