today-is-a-good-day

Torna la nit de les bèsties

- Advertisement -

L’any 2013 s’estrenava la primera part de The Purge, un thriller de terror protagonitzat per Ethan Hawke i Lena Headey que basava el seu argument en una societat on el crim estava completament prohibit a excepció d’una sola nit a l’any. La pel·lícula es va rodar amb només 3 milions de dòlars i va aconseguir-ne 90 en tot el món. Veien l’èxit, la productora Universal va decidir seguir amb la història i un any més tard, arribava The Purge: Anarchy (aquí coneguda com La noche de las bestias). Mateixa premissa però aquest cop vista des del carrer i no des de l’interior d’una casa. Aquesta segona entrega va costar 9 milions i també va ser tot un èxit a la taquilla, recaptant més de 100 milions de dòlars.

El pròxim 15 de juliol es podrà veure la tercera part d’aquesta trilogia escrita i dirigida per James DeMonaco, Election. En aquesta ocasió l’ex sergent Leo Barnes i la senadora Charlie Roan hauran de sobreviure durant 12 hores a la purga, que s’ha convertit en un fenomen mundial.

- Advertisement -

Supervivència terrestre

- Advertisement -

Al llarg de la història del cinema són moltes les pel·lícules que tenen com a argument una història de supervivència. Una persona o un grup de persones que han de subsistir enfront una situació adversa. Normalment el plantejament sempre és el mateix, la (o les persones) comencen bé, es troben amb el problema i han de fer qualsevol cosa per sobreviure i, normalment, acostumen a acabar bé (o sí més no amb el protagonista viu). Ara ens centrarem en quatre exemples de survival movies que es desenvolupen en terra o derivats com la muntanya.

127 horas (2010)

Narra la història d’Aron Ralston, un escalador que va quedar atrapat durant una de les seves aventures i que per sobreviure va haver de prendre una difícil decisió.

Buried (2010)

Clarament una pel·lícula no apta per a claustrofòbics. Paul Conroy es desperta enterrat viu, a 6 metres sota terra, només amb un telèfon mòbil, 90 minuts d’oxigen i un encenedor. La tensió està garantida!

The road (2010)

- Advertisement -

Basada en la novel·la de Cormac McCarthy, aquesta pel·lícula desoladora explica la història d’un pare i un fill que han de sobreviure en un món postapocalíptic, en el qual la poca gent que queda viva o ha de viure amagada o s’han tornat salvatges i caníbals. Un film on tot val per sobreviure.

The way back (2010)

Un grup d’homes s’escapa d’un cap de concentració de Sibèria, després d’haver estat arrestats pels alemanys. El protagonista explica en primera persona com van fugir i com van travessar Sibèria fins a arribar al Himàlaia, el desert de Gobi i com després de creuar el Tibet, van arribar a l’Índia. Un film suposadament basat en fets reals (suposadament, ja que fa un temps diversos historiadors van posar en dubte la veracitat de la història).

https://youtu.be/87kezJTpyMI

Supervivència aquàtica

També és molt comú veure aquest tipus de pel·lícules ambientades en el mar. Un bon escenari que dóna molt de joc. En aquesta categoria entrarien totes les que tenen com a protagonista (o coprotagonista) el tauró, com ara Jaws (1975), Deep Blue Sea (1999) o la que s’estrenarà en breus The Shallows.

All is lost (2013)

Robert Redford es posa a la pell d’un home que viatja sol amb el seu veler i que de sobte es troba en una situació complicada quan aquest comença a enfonsar-se. Sol i en un bot salvavides, haurà de sobreviure.

The perfect storm (2000)

La natura és complicada i això la fa perillosa, els tripulants del vaixell pesquer capitanejat per George Clooney ho saben bé.

Poseidon (2006)

Poc podien imaginar-se els protagonistes d’aquesta aventura que un relaxant viatge a bord d’un luxós vaixell podria acabar convertint-se en el seu pitjor malson. Onada gegant i vaixell boca avall… mal assumpte.

Supervivència gelada

I per últim entrem dins una altra categoria dins les survival movies. Són moltes les pel·lícules en les quals els seus protagonistes han de sobreviure a baixes temperatures i condicions extremes a la neu (i moltes d’aquestes basades en fets reals). Aquí quatre exemples:

Alive (1993)

La pel·lícula exposa els fets ocorreguts l’any 1972 quan el vol 571 de la Força Aèria Urugaiana es va estrallar als Andes amb un equip de rugby, l’Old Christian Club de Carrasco (Urugay). Per tal de sobreviure, els que encara seguien amb vida van haver de recórrer al canibalisme.

Everest (2015)

L’any passat s’estrenava aquest film que narra la història de dues expedicions d’alpinistes que durant una ascensió a l’Everest es van topar amb una de les pitjors tempestes de neu que es recorden.

Vertical limit (2000)

Passem de l’Everest al K-2, en aquest film un grup d’escaladors comença l’ascensió però un error en la previsió meteorològica provoca un accident en el qual es veuen implicats tres persones que queden atrapades a la neu. El germà d’una d’aquestes haurà de superar els traumes del passat i arriscar-se per salvar la vida de la seva germana.

https://youtu.be/WrTFoBHRSxA

The Grey (2011)

Liam Neason dóna vida a Ottway un caçador que té com a missió protegir un grup de buscadors de petroli en una regió d’Alaska. Tot es complica quan el seu avió s’estavella i han de sobreviure a les adversitats climàtiques i a un grup de llops que no deixa de perseguir-los.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents