‘Tirailleurs’, escaramusses bèl·liques

- Advertisement -

1917, a la colònia francesa del Senegal. Bakary s’allista a l’exèrcit francès per quedar-se amb Thierno, el seu fill de 17 anys, reclutat contra la seva voluntat. Junts, pare i fill han de lluitar la Primera Guerra Mundial al front a França, un país que no coneixen i pel qual Thierno està disposat a donar la seva vida. Bakary s’embarca en una cursa intensa i infernal per salvar el fill.

Tirailleurs_1
Tirailleurs

Aquest és l’argument de Padre y Soldado (Tirailleurs), la nova pel·lícula del director francès Mathieu Vadepied (Intouchables, 2011), protagonitzada per Omar Sy, que va ser el guanyador del premi al Millor Actor al darrer BCN Film Fest.

- Advertisement -

Els esdeveniments històrics que inspiren Tirailleurs, centrats en el passat colonialista francès, volen posar llum a una part important i oblidada de la Primera Guerra Mundial, però, malgrat la convincent direcció per part de Vadepied i la solvent interpretació de Sy, el resultat final està ple de clarobscurs. Amb un inici potent, a mesura que avança el metratge, les inconsistències de guió fan que es perdi l’interès en la trama i els seus personatges, que es tornen totalment unidimensionals.

- Advertisement -

Efectisme versus realisme

El principal problema de la cinta és que la premissa inicial s’abandona ràpidament en pro d’un patriotisme caduc, exempt de veracitat i honestedat, i que entra constantment en la seva pròpia contradicció argumental. Per sort, el mencionat tàndem director-actor salven la funció, però no amb poques dificultats.

Tirailleurs_2
Tirailleurs

Sense ser un film ‘Made in Hollywood’, peca dels mateixos clixés que el cinema de l’altra banda de l’Atlàntic, resumit en molt efectisme i poc realisme. El missatge final que gira al voltant de l’esperit de sacrifici queda diluït per culpa de l’excés visual i l’escassedat narrativa. Una oportunitat perduda per donar a conèixer al gran públic una història poc explicada i que es mereixia un compromís més gran amb el passat polític i social d’Europa.

Veredicte

El millor: Omar Sy en un paper que demostra que també pot ser un bon actor dramàtic.

El pitjor: un guió ple de forats argumentals que lacren la trama i el resultat final.

Nota: 6

- Advertisement -
Jordi Sardiña
Jordi Sardiña
Periodista, professional, des de 1999, cinèfil, passional, des de tota la vida, ja que el cinema l'ha acompanyat sempre, tant en els bons com en els mals moments. La seva trajectòria laboral no sempre ha estat lligada al Setè Art, perquè s'ha guanyat la vida com a consultor de Màrqueting-Comunicació en diferents empreses de sectors diversos. Col·laborar amb 'El Cinèfil' li permet transmetre tot el que ha après i continua aprenent veient cinema. Llarga vida a la pantalla gran (i petita)!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents