Dijous 14 va tindre lloc la presentació de 3 nous de llibres de la editorial Diábolo Ediciones inspirats en el món del cinema. John Landis. Un hombre lobo en Hollywood de Gerardo Santos Bocero, Tim Burton. Simios, murciélagos y jinetes sin cabeza de David G. Panadero y Miguel Ángel Parra i Entre Falconetti y Kunta Kinte. Grandes relatos y otras series míticas de Guillem Medina
Diábolo Ediciones és especialista en llibres de caire cinèfil i televisiu, i al llarg del l’any publica diversos exemplars amb temes molt concrets, rescatant productes d’èxit que han quedat en un segon pla per la ràpida evolució del sector, així com en els d’actualitat.
L’acte va tenir lloc a la Fnac de Les Arenas i va estar moderat per Jordi Ojeda, responsable del blog Cómic Ciencia Tecnología (CCT) i professor a la Universitat de Barcelona, (i col·laborador d’El Cinèfil) Es van projectar escenes de pel·lícules que figuren en les obres i es va fer un repàs de les biografies dels protagonistes.
John Landis – Mestre del terror còmic
Aquest director de cinema és conegut per les seves pel·lícules de caire còmic, a banda dels vídeos musicals. Entre la seva obra destaquen The Blues Brothers (1980), An American werewolf in London (1981), Twilight Zone: The Movie (1983) – film que va entrar en controvèrsia degut a un accident on van morir 3 actors – Spies like us (1985) o Coming to America (1988), entre d’altres. També ha tingut papers rellevants com a actor, productor o guionista. El seu vídeo més famós és el de Thriller (1983) del desaparegut Michael Jackson.
L’autor del llibre, Gerardo Santos, esmenta que “Landis és un home autodidacta, no va estudiar i la seva passió pel setè art va sorgir del film The 7th Voyage of Simbad. Es caracteritza per l’excés en la manera de narrar”. A més ens recorda que “escollia actors dramàtics per a papers còmics i que l’estètica dels Blues Brothers va ser producte de la dona d’en John”.
Tim Burton – Especialista en stop motion i tocs gòtics
Burton és un cineasta que s’ha fet famós per incorporar detalls gòtics i foscs en els seus propis móns imaginaris. Els seus personatges solen ser enigmàtics i éssers inadaptats. Va iniciar-se en la direcció, de la mà de Disney amb el film Fox and the Hound (1981) i posteriorment va desenvolupar el seu art creatiu en curtmetratges stop motion, com Vincent (1982) o Frankenweenie (1984). El seu èxit va arribar amb produccions com Beetlejuice (1988), Batman (1989), The Nightmare Before Christmas (1993), a les quals seguirien altres exitoses produccions com Ed Wood (1994), Mars Attack! (1996), Sleepy Hollow (1999) o Big Fish (2003), entre d’altres.
Miguel Ángel Parra, co-escriptor del llibre, comenta que “ Tim Burton i John Landis van coincidir al Muppets Show. Burton tenia una part autodidacta, influenciat per les pel·lícules de monstres i el seu heroi era Vincent Price”. Al film, Corpse Bride (2005), “cal destacar com a curiositat que la part artística la va dur a terme un estudi català”.
Minisèries i telesèries basades en grans relats
A partir dels anys 70 va esclatar la moda de produir un seguit de sèries de breu durada inspirades en grans relats. L’èxit va arribar ràpidament ja que només hi havia una en emissió i tota la població les veia per televisió, amb el consegüent que l’endemà tothom hi parlés; i sobretot, es caracteritzaven per la breu duració. Els avatars de l’esclavitud es varem mostrar patint amb Kunta Kinte a Roots (1977) o les aventures de Poldark i el seu amor impossible a la sèrie del mateix nom Poldark (1975) – de la qual s’ha fet un remake recentment. També van començar a conèixer fets importants a la història amb imatges d’una cruesa mai vista fins ara, com a Holocaust (1978). A més, al llibre es fa un repàs per títols com I, Claudius (1976), Rich Man, Poor Man (1976), Shogun (1980) o The Thorn Birds (1983).
Guillem Medina, l’escriptor del llibre, esmenta que “estem davant un llibre que no tots els públics coneixen i molts no sabran qui eren els que figuren a la portada. Tot i així, és una oportunitat per desvetllar personatges mítics que varen marcar una època”.
Els llibres contenen tota una acurada informació, respectivament, ja que els seus autors en són experts en la matèria i han escrit anteriorment altres llibres de la temàtica.