‘The newsreader’: molt més que periodisme

- Advertisement -

No són moltes les sèries australianes que arriben a aquestes latituds del planeta. Aquest abril, però, Filmin ha estrenat The Newsreader, una ficció que ha estat una autèntica revolució al país de les antípodes guanyant una pila de premis tant pel seu càsting com per la producció en si. La trama ens col·loca en una redacció d’informatius d’una televisió australiana als anys 80. A través de la parella de presentadors i la seva turbulenta relació, som testimonis dels esdeveniments que van tenir lloc en aquella època i que van canviar el curs de la història: l’explosió del Challenger, l’arribada del cometa Halley, la crisi de la SIDA o Txernòbil. Però el que importa a la sèrie no són les notícies sinó els personatges. I aquests estan molt ben construïts i interpretats.

- Advertisement -

La parella protagonista Anna Torv (Fringe) i Sam Reid (71) brilla especialment en una sèrie on les investigacions i tensions de la redacció són un simple vehicle per on transiten les emocions i conflictes entre els personatges. Enveges, ètica, egos, amors aparentment impossibles, fama i la reputació d’un mitjà de comunicació i un canal de televisió en joc. Tot plegat en una dècada on no hi havia ni internet ni telèfons mòbils i el periodisme no vivia del clickbait però sí de l’escàndol i l’espectacle. Ah i en un moment on l’homosexualitat era un tabú.

- Advertisement -

I aquesta homosexualitat jugarà un paper central a la sèrie generant un dels principals conflictes entre els protagonistes. La crisi d’identitat que tan bé explica la sèrie fa reflexionar l’espectador que es veu obligat a empatitzar amb els dos costat de la història. De la mateixa manera, hi ha un rerefons feminista molt interessant i necessari que ens posa davant del mirall d’una societat que, per un costat, veiem molt diferent, però potser no tenim tan lluny com desitjaríem.

Una de les virtuts de la sèrie és que és fàcilment gaudible per a tots tipus de públic i agradarà tant a fans de grans drames, com als que suquen pa amb bones investigacions pròpies de cinema negre passant pels que valoren d’un producte amb valors i que posa sobre la taula els drets humans. Per tot això i més ja s’ha confirmat una segona temporada… Esperem que no s’espatlli.

Veredicte

Agradarà a: pràcticament tothom. És atractiva, interessant i per a tota mena de públics.

No agradarà a: els intransigents que es queixen que cada cop hi ha més temàtica LGTBI+ al cine…

Enganxòmetre: 6

Nota: 8,5

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents