30 nominacions i 17 premis Oscars. Aquestes són les impressionants estadístiques que posseeix una de les sagues més exitoses de la història del cinema: The Lord of the Rings de Peter Jackson (King Kong). Només The Return of the King, ja suma amb 11 estatuetes, igualant el rècord de Ben-Hur (1959) i Titanic (1997). El primer film de la saga es va estrenar ara ja fa 20 anys, el dia 19 de desembre de 2001. A més a Amazon Prime Video i HBO Max les podem veure totes.
Fantasia en estat pur
El cineasta neozelandès es va donar a conèixer als anys 80 amb una pel·lícula independent de baix pressupost sobre una invasió alienígena a la terra per part d’uns éssers especialment escatològics titulada Bad Taste (1987). Després d’aquest èxit dins els circuits més alternatius, va realitzar un film de canibalisme amb sang a dojo, titulat Braindead (1992), que el va consagrar com a un director de culte dins el ‘frikisme’ mundial.
El salt a la primera divisió cinematogràfica no es va fer esperar, i va dirigir Kate Winslet al thriller fantàstic Heavenly Creatures (1994) i Michael J. Fox a la comèdia sobrenatural The Frighteners (1996). Però el veritable salt a l’Olimp del Setè Art va ser amb l’adaptació en format de trilogia de l’obra magna de J.R.R. Tolkien.
Tothom li augurava a Jackson una gran patacada amb una superproducció que no va reparar en despeses, ja que comptava amb un pressupost total de més de 300 milions de dòlars per a un rodatge que es va allargar durant més de vuit anys per tot Nova Zelanda i format per un planter d’actors i extres descomunal. Però, contra tot pronòstic, les aventures de la Comunitat de l’Anell van entusiasmar tant a públic com a crítica, i es va convertir automàticament en un blockbuster que no trobaria rival a les sales de cinema de l’època.
Les tres pel·lícules de la saga es van estrenar anualment, des del 2001 fins al 2003, per les festes nadalenques, i es van convertir en una cita obligada per als milions de fans de tot el planeta, que van posar de moda anar disfressats a les projeccions, convertint-les en un autèntic esdeveniment mediàtic. El llançament en DVD dels films també va ser un veritable fenomen de vendes, amb edicions especials esteses, que incorporaven més minuts de metratge inèdit.
Jackson va voler repetir l’èxit de The Lord of the Rings amb una altra trilogia basada en una obra de Tolkien, The Hobbit, que funciona com a pròleg literari de les peripècies de Frodo amb el seu tiet, Bilbo, com a protagonista. Però, aquesta preqüela, estrenada el 2012 i que es va allargar fins al 2014, no va repetir l’èxit de la seva predecessora i es va estavellar estrepitosament a taquilla. El director d’Oceania encara no s’ha recuperat del cop.
El pròxim viatge a la Terra Mitjana serà de la mà de la sèrie d’Amazon Prime Video, que es preveu que sigui la producció televisiva més cara de la història de la televisió, superant, fins i tot, Game of Thrones. Aquí teniu tota la informació que cal per veure la sèrie.
‘Els anells de poder’: la sèrie més esperada arriba en català