The Girl With The Needle és un sòrdid film basat en uns fets reals, rodat en un espectacular blanc i negre, que explica una història real, esdevinguda a la Copenhaguen d’entre guerres, on una dona recull infants no desitjats (o que les famílies no poden mantenir) presumptament per donar-los en adopció. Però el que realment feia matar-los i desfer-se’n dels seus cadàvers.
El film està explicat des de la perspectiva de Karoline, una dona que ha perdut el seu marit a la guerra i que ha quedat embarassada d’un jove burgès que la rebutja. Amb la voluntat de buscar-li una vida millor, entra en contacte amb l’assassina i descobreix el terrible destí dels infants. L’estrena d’aquesta cinta nominada a l’Oscar al Millor Film Estranger és el 21 de març i la podem gaudir amb doblatge català sota el nom de La noia de l’agulla.

The Girl With The Needle: un film expressionista
Magnus von Horn, director suec establert a Polònia, és el responsable d’aquesta cinta que podria competir pels Oscar en representació de Dinamarca. La raó és que el film és una coproducció amb fort pes polonès. Com no podria ser d’una altra manera havent-se rodat a Polònia, la fotografia és un dels punts més destacats del film. Mychal Dymek signa un gran treball fotogràfic en blanc i negre a l’estil de films com Ida o Cold War, que també van estar nominades als Oscar. El magnífic treball de Dymek reforça un espectacular disseny artístic que el converteix en un film amb tendència a l’expressionisme i que és emfasitzat per una penetrant banda sonora. Aquests dos darrers aspectes han estat premiats a la darrera edició dels premis de l’Acadèmia Europea.
Una de les paradoxes de The Girl With The Needle és que es tracta d’un film que provoca fascinació i una certa repulsió tot el visionament, d’aquí l’ambivalent acollida per part de la crítica al Festival de Cannes. Per tots els motius artístics i tècnics esmentats anteriorment, el film és un prodigi audiovisual que captiva i fa que no puguis deixar de mirar-la. Per l’altra banda, està el tema escabrós del sacrifici dels infants que, tot i que mai es visualitza al film, planeja ominosament al llarg del metratge.

Més enllà del blanc i el negre
Magnus von Horn, com a director, pren també moltes decisions que fan la visió de The Girl With The Needle incòmoda per l’espectador. Eminentment, el film es concentra al voltant de la protagonista, una dona sola que es queda embarassada i rebutjada per l’amant, moments difícils com la cessió en adopció, descobrint a posteriori que la dona era una assassina o el retorn del seu marit de la guerra amb la cara deformada. Elements aquests de difícil digestió per aquells que esperin un plàcid i tranquil film d’època amb imatges boniques.
Definitivament, amb The Girl With The Needle ens trobem davant un dur film que, en format thriller d’època excel·lentment fotografiat i ambientat, relata en clau naturalista les dures condicions de ser dona entre guerres i amb totes les pressions i convencions socials d’una societat heteropatriarcal.
Veredicte
El millor: L’expressionista fotografia en blanc i negre (encara que sembli una obvietat).
El pitjor: Certes decisions sobre com mostra el dolor de la protagonista que poden ser desagradables.
Nota: 7